4 mei herdenking

In Oosterwolde vindt 4 mei de jaarlijkse herdenking plaats. Dit keer is gekozen voor een gewijzigde opzet en vinden alle onderdelen volledig buiten plaats. “We willen op deze manier alle mensen laten mee herdenken”, aldus Joke de Boer namens de organisatie.

 

De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Kunstwerf in nauwe samenwerking met het Stellingwerf College, Scouting De Biezenhutters en Muziekvereniging Oosterwolde.

Werd het programma voorgaande jaren in de dorpskerk afgesloten met onder andere het voorlezen van gedichten door leerlingen van het Stellingwerf College, dit jaar vindt het volledige programma plaats bij het monument aan de Brink. “Op deze manier krijgt iedereen ook de gedichten te horen en het verhaal van de gemeentevertegenwoordiger.”

 

Programma

De tocht naar het monument start om 19.45 uur bij De Kampus.  De stoet wordt voorafgegaan door trommelslagers van de muziekschool Oosterwolde. Leden van de scouting dragen de kransen.

De aanwezigen arriveren om 19.55 uur bij het plein. Daar wordt de taptoe geblazen, waarna er twee minuten stilte wordt gehouden. Vervolgens klinkt het Wilhelmus en worden er twee gedichten voorgelezen door leerlingen van het Stellingwerf College.

Muziekvereniging Oosterwolde laat daarna een stuk muziek horen. Het is nu dus voor de eerste keer dat zij ook buiten hun repertoire spelen. Alleen bij heel slecht weer, zal dit niet door kunnen gaan.

Tussen de muziek door houdt Jelke Nijboer namens de gemeente een toespraak. Hij zal met de twee leerlingen van het Stellingwerf College een krans leggen. Voorafgaand aan de kranslegging rond 20.20 uur leest nog een derde leerling van het Stellingwerf College een gedicht voor. Zij zal samen met haar oma een krans leggen. Rond 20.30 uur is de ceremonie afgelopen.