Lezing ‘De Ploeg 1918-1928’

Vrijdagmorgen 21 september organiseert stichting Kunstwerf als introductie op de tentoonstelling De Ploeg 1918-1928 Avant-garde (in het Groninger Museum t/m 4 november 2018) een lezing met beelden. De lezing wordt verzorgd door Drs. Margaret Breukink.

De kunstenaars kring De Ploeg ontstond in juni 1918 als reactie op de tentoonstelling “Kunstlievend Genootschap Pictura”, waarbij een groot aantal jonge kunstenaars niet was uitgenodigd. Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink. De laatste bedacht de verenigingsnaam, De Ploeg.

In haar lezing gaat mw. Breukink in op achtergronden en drijfveren van kunstenaars van deze kunstkring. Ook bespreekt zij vele van de ruim 250 werken die het Groninger Museum in dit verband toont. Afbeeldingen worden vertoond op het grote filmdoek in de bovenzaal van Hotel de Zon te Oosterwolde. De entree bedraagt 10 euro p.p. inclusief als welkom een kopje koffie of thee.

Drs Margaret Breukink is docent kunstgeschiedenis verbonden aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam.

Reserveer hier