Lezing ‘Op het snijpunt van religie en kunst – Troostrijke symbolen rond de dood’

In samenwerking met de Werkgroep Activiteiten Dorpskerk en de commissie vorming en toerusting houdt stichting Kunstwerf op maandag 29 oktober de lezing ‘Op het snijpunt van religie en kunst – Troostrijke symbolen rond de dood’. De lezing wordt verzorgd door Marian van Caspel-van Til.

De westerse kunstgeschiedenis is rijk aan beelden rond overlijden en dood. De beroemde ‘duiker’ uit Paestum bijvoorbeeld, ontdekt in een graf uit de eerste helft van de 5e eeuw voor Christus, is een beeld voor de overgang naar ‘de andere wereld’.

Veel later, aan het begin van de 19e eeuw, maakte de grote schilder van de romantiek, Casper David Friedrich, op 30-jarige leeftijd een tekening van zijn denkbeeldig graf: “Hier ruhet in Gott C.D. Friedrich”. Boven het graf voegt een vlinder zich bij vier andere vlinders. Het zijn beelden voor de zielen van zijn overleden moeder, broer en zusters.

In deze lezing brengt kunsthistorica mevrouw Van Caspel een aantal inspirerende en troostende beelden voor de overledenen in kaart. Daarnaast behandelt zij symbolen van de dood zoals die bijvoorbeeld te vinden zijn op 17e eeuwse vanitas-schilderijen en familieportretten, maar ook in het werk van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst, Marlene Dumas en Marc Mulders.

Marian van Caspel studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en is als docent kunstgeschiedenis ondermeer verbonden aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam.

Reserveer hier