Textiel, van keuken tot kunst

In de Kunstwerfplaats wordt zaterdag 23 maart de nieuwe expositie ‘Textiel, van keuken tot kunst’ geopend. Er wordt werk getoond van Joke Blaauw, Marij Kornet, Attje Oosterhuis en leden van het Weefcollectief Fryslân.

De laatste tijd is er weer veel belangstelling voor textiele vormgeving. Voor ons de aanleiding om deze nieuwe expositie te organiseren.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de manier waarop de exposanten met textiel omgaan. Zo heeft textiel een toegepaste kant en dat aspect wordt vertegenwoordigd door leden van het Weefcollectief Fryslân. Maar ook met toegepast textiel kan kunst worden gemaakt, zoals in de expositie te zien is. Daarnaast kunnen textiele technieken zelf aanleiding geven tot het maken van kunst. Verschillende voorbeelden daarvan, van weven tot borduren, worden in de Kunstwerfplaats getoond.

Marij Kornet heeft in haar werken de weeftechniek damast toegepast. Daarbij gaat het niet om de gebruikswaarde, maar om de beeldende kwaliteit van damast. Attje Oosterhuis maakt gebruik van verzameld materiaal uit het verleden, zoals merklappen, maar ook oud behang. Basale textiele technieken, met name borduren, worden hier door haar op losgelaten. De werken van Joke Blaauw ontstaan vanuit de behoefte vormen te laten zien door kleuren en vooral materialen met elkaar te verbinden. Hierdoor is haar werk vooral op het experiment gericht.

In de aangrenzende gang zijn bovendien de vlaggen van de dertien Ooststellingwerfse dorpen te zien, gemaakt door Paulus Carlier en Ebeltje Dernous. Een unieke serie met de hand geschilderde dorpsvlaggen/vaandels die nu voor het eerst als geheel is te zien.

De expositie wordt zaterdag 23 maart om 15.00 uur geopend door Attje Oosterhuis. De expositie is vervolgens dagelijks gratis te bezichtigen tot en met 19 mei. De Kunstwerfplaats is te vinden bij het ArtHotel in Stellinghaven Oosterwolde.