BARBIZON VAN HET NOORDEN, De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950

Op vrijdagmorgen 13 december houdt Stichting Kunstwerf om 10.00 uur deze lezing met beelden in de bovenzaal van hotel de Zon te Oosterwolde.

Van 24 november 2019 tot en met 22 maart 2020 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling “Barbizon van het Noorden”. In deze tentoonstelling is het werk te zien van grote kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Kunstwerken van onder meer Israëls, Mesdag en Van Gogh laten de unieke eigenschappen van Drenthe zien.

                                   

Afbeelding: Jozef Israëls, De Drentse Madonna, 1893, olieverf op doek, 142 x 109 cm, Drents Museum

Barbizon van het Noorden
Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Veel toeristen bezoeken de provincie elk jaar weer precies om die typische kenmerken. Dit beeld van Drenthe is in de 18de eeuw ontstaan, toen de eerste kunstenaars gewapend met hun potlood en schildersezel de woeste maar bovenal het wonderschone Drentse landschap ontdekten. Er is een mooie vergelijking te maken met het bekende Franse Barbizon, waar kunstenaars zich in de 19de eeuw verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken. 

Margaret Breukink, freelance kunstdocent, leidt ons in haar lezing met beelden door de hoogtepunten van deze tentoonstelling. Na  haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht heeft zij als docent ruime ervaring opgedaan aan de Rijks Universiteit Utrecht en aan de Vrije

Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Zie ook haar website www.margaret-art.nl

Reserveer hier