Expositie ‘Transparantie’

Na de succesvolle zomerexpositie ‘Proces in de kunst’ wordt zaterdag 28 september in de Kunstwerfplaats een nieuwe tentoonstelling geopend. Onder de titel ‘Transparantie’ wordt werk getoond van Martina Hladikova en Monika Gerritsen.

In eerste instantie zou de uit Oosterwolde afkomstige Hladikova samen met Marieke Smink uit Zorgvlied een expositie verzorgen. Helaas was Smink genoodzaakt om af te haken, maar in Gerritsen is een prachtige vervangster gevonden. “Het werk van deze twee kunstenaars is heel verschillend, maar ze hebben het als een uitdaging gezien om het in deze expositie bij elkaar te brengen”, zegt Marjolein Spitteler, coördinator van de Stichting Kunstwerf, waarvan de Kunstwerfplaats onderdeel uitmaakt.

De Kunstwerfplaats is gevestigd in Stellinghaven Oosterwolde. De expositie wordt zaterdag om 15.00 uur geopend. Iedereen is hierbij welkom. Vervolgens is het werk tot en met 10 november dagelijks gratis te bewonderen.

Hladikova is geboren in Tsjecho-Slowakije, maar woont al geruime tijd in Nederland, tegenwoordig in Oosterwolde. In 2018 is ze afgestudeerd aan de klassieke academie in Groningen. Ze was één van de winnaars van het project ‘Verhalen in het landschap’ en mocht daarom deelnemen aan Open Stal 2019. Oorspronkelijk is ze beeldhouwer, maar in de afgelopen periode heeft ze zich vooral gericht op gelaagde fotografie van bomen. Transparantie speelt hierbij een grote rol. De manier waarop ze in haar fotografie letterlijk om bomen heen draait, laat zien dat ze ook in het platte vlak de blik houdt van een beeldhouwer.

Gerritsen is woonachtig in Groningen en oorspronkelijk ook beeldhouwer. Ze is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en nam net als Hladikova deel aan Open Stal 2019. “Haar werk is heel dynamisch”, zegt Spitteler. “Alles is in beweging.” In mensenmassa’s en in met plooien gehulde figuren zoekt ze ‘levende ritmes’. In haar bronzen beelden ontstaat zo een transparantie door beweeglijkheid. In de grote tekeningen is transparantie weer op een andere manier aanwezig. “Haar lijnen dansen in een uitgestrekte ruimte.”

Foto: Werk van Martina Hladikova (links) en Monika Gerritsen.