Filmwerf presenteert unieke stille filmavond

1 februari 8:00 pm – 10:00 pm €7

Wist u dat er boven in de zaal van hotel De Zon in Oosterwolde een heus theaterorgel staat?

U kunt het bewonderen en beluisteren op zaterdag 1 februari. Filmwerf wijdt deze avond namelijk aan ‘de stille film’ ofwel ‘de stomme film’.

“Voor de goede orde: de ‘stomme film’ is nooit een stille ervaring geweest. Wie rond 1925 een bioscoop binnenwandelde, trof voor het doek een orkestbak aan. Daar kon van alles zitten te spelen, van een enkele pianist tot een volledig orkest.

Sommige zalen beschikten zelfs over een theaterorgel of een zogenaamde ‘fotoplayer’. Enorme apparaten die van iedere musicus een ronkend eenmansorkest maakten. Piano, orgel, klokkenspel, slagwerk, geluidseffecten. Het zat er allemaal op.” (Daan van den Hurk, NRC, 21 november 2019)

Zaterdag 1 februari blaast Gerwin van der Plaats weer eens leven in het theaterorgel van hotel De Zon. Hij vertelt wat een theaterorgel is en hoe het theaterorgel in hotel De Zon is gekomen. Daarna begeleidt Gerwin een tweetal ‘stille films’ live op het theaterorgel.

Reserveer nu