De hoogtepunten van de Russische schilderkunst

Op vrijdagmorgen 8 oktober 2021 om 10.00 uur verzorgt stichting Kunstwerf deze (wegens corona eerder geannuleerde) lezing alsnog in hotel De Zon te Oosterwolde. Spreker: Rusland- en Oost-Europadeskundige drs Marie-Thérèse ter Haar.

Welk Russisch kind is niet opgevoed met de beroemde schilderijen van de Tretjakov-galerij, het museum voor Russische kunst Moskou. Tijdens deze lezing maken de deelnemers een virtuele reis langs de belangrijkste topstukken en krijgen ze een goed beeld van de roerige Russische geschiedenis en de mysterieuze Russische ziel.

Van prachtige historiestukken van Vasnetsov en Soerikov, van de Russische Oriëntalistische sferen van Veresjagin tot de portretschilderkunst van Ilja Repin. Alleen laatstgenoemde kunstenaar heeft bekendheid gekregen in het westen, maar juist ook zijn tijdgenoten zijn stuk voor stuk Russische grootheden.

Onbekend

Waarom weten we in het westen zo weinig van deze schilderkunst? Vaak kennen we wel de westerse kopstukken uit de Hermitage, maar gaan we voorbij aan de Russische meesters die in de Tretjakovgalerij in Moskou te zien zijn of in het Russisch museum in Sint Petersburg. Dat het onterecht is dat we deze Russische schilders niet kennen, zullen de bezoekers na het bijwonen van deze lezing zeker onderstrepen.

De kosten bedragen € 10,- (incl. koffie of thee).

Wanneer               vrijdagmorgen 8 oktober 2021
Aanvang               10.00 uur (tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur)
Locatie                  Bovenzaal hotel De Zon, Oosterwolde
Eigen bijdrage      € 10,-