Van Boedapest naar Boekarest rond 1900 – Historie, kunst en architectuur

Lezing met beelden op vrijdag 29 oktober 2021 om 10.00 uur in de bovenzaal hotel van de Zon door mevrouw drs Monique Stommel

Hongarije en Roemenië

De weg van Boedapest naar Boekarest is een klein stukje op de kaart van Europa (ca. 840 km), maar rijk aan historie en unieke architectuur. De weg loopt door het hart van het oude Europa, waar zich rond 1900 grote veranderingen voltrokken. Technologische en industriële ontwikkelingen hadden maatschappelijke verschuivingen tot gevolg en er ontstonden nieuwe machtsverhoudingen. Zo werden door het uiteenvallen van het Habsburgse Rijk letterlijk en figuurlijk grenzen verlegd die tot op de dag van vandaag spanningen veroorzaken, bijvoorbeeld tussen Hongarije en Roemenië. Het zijn dan wel buurlanden, maar ze verschillen meer dan veel mensen denken. De ontstaansgeschiedenis van beide landen is anders, hun religieuze achtergrond verschilt en de natiestaten, zoals ze eind 19e eeuw werden gecreëerd, vormen de basis voor uiteenlopende nationalistische gevoelens die tot in onze 21ste eeuw worden gekoesterd.

Kunst en architectuur rond 1900

In de lezing bekijken we hoe het ‘nieuwe’ Hongarije en Roemenië zichzelf zagen rond 1900 en wat we daarvan kunnen terugvinden in de kunst en architectuur van die periode. Wat betekenden de conservatieve bouwstijlen als classicisme en neo-gotiek binnen de historische context van deze landen, en wat was de plaats van de avant-garde architectuur als Art Deco en Jugendstil.  De visie van originele, veelzijdige architecten en vormgevers als Odön Lechner en Károly Kós is overal langs de route van Boedapest naar Boekarest terug te vinden, net als de kleurige keramiek van Vilmos Zsolnay.

Drs Monique Stommel

Drs. Monique Stommel studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten en vervolgens Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Universiteit te Leiden. Wat haar gaandeweg steeds meer ging interesseren waren de vragen over de historische context waarin kunst en architectuur ontstaan: Wat kunnen kunst en architectuur vertellen over de tijd waarin het werd gemaakt? En: welke invloed had de geschiedenis op de kunst en de architectuur die we nu zien?

Wanneer               vrijdagmorgen 29 oktober 2021

Aanvang               10.00 uur (tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur)

Locatie                  Bovenzaal hotel de Zon, Oosterwolde

Eigen bijdrage      € 10,-