Architectuur in Berlijn

Lezing met beelden 8 oktober 2021 in hotel de Zon door mevrouw Hely van Deventer.

In haar lezing schetst mevrouw Van Deventer contrasten tussen de diverse architectuur geplaatst in de tijd, de politieke ontwikkeling en tijdgeest. Ook het hergebruik van beeldbepalende architectuur door een andere functie zal aan de orde komen. Na een korte introductie van de stad wordt ingegaan op de diversiteit van de architectuur die deze stad zo ‘groots’ en levendig maakt. Architectuur geeft een beeld van macht, politiek en denkbeelden over de samenleving. Voorbeelden die aan de orde komen zijn:

  • Neo classicisme : Museum Insel met vijf grote musea. Stadtschloss (1853) opgeblazen door de DDR en later herbouwd als congresruimte. (Samsung is hoofdsponsor.)
  • WO II – Nazi gebouwen o.a. van A. Speer met zijn gebouw voor de Waffen SS aan de Wilhelmstrasse.Siegesaule verhoogd en verplaatst naar Tiergarten, waar het vier toegangsporten kreeg. Luchthaven Tempelhof.
  • Oost Berlijn met zijn snelle Plattenbau. Maar ook de zogenaamde stalinistisch suikerwerk architectuur aan de Karl Marx Allee voor de gegoede DDR politici e.d. Modernisme Palast der Publiek en Ernst Thälmann park.
  • West Berlijn, modernisme geloof in de vooruitgang: Das neue Nationalgalerie van Mies van der Hohe (Bauhaus). Rijksdag met de koepel van Norman Foster (democratisering) en de parlementsgebouwen – zgn Bundesband over de Spree + ambtswoning Angela Merkel.
  • Postmodernisme: Joods Museum van Daniel Libeskind, Potsdammer Platz met het Sony Center van Jahn. De Nederlandse ambassade van Rem Koolhaas.

Zo dragen gebouwen, zeker in Berlijn, de geschiedenis het heden en wellicht de toekomst in. 

Hely van Deventer studeerde beeldende vorming en kunstgeschiedenis aan de HBO Akademie voor Beeldende Vorming. Ze was vele jaren werkzaam in het onderwijs van ITO/LTS tot HBO. Als docent gaf zij ondermeer Beeldende Vorming en Kunstgeschiedenis, methodiek en agogiek.

Wanneer               vrijdagmorgen 8 oktober 2021

Aanvang               10.00 uur (tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur)

Locatie                  Bovenzaal hotel de Zon, Oosterwolde

Eigen bijdrage      € 10,-