Lezing door Johannes Bosgra

De fotograaf en pianist Johannes Bosgra (1979 Hardegarijp) reist al vanaf jonge leeftijd de wereld over naar de meest desolate plekken om zijn beelden te maken. Van Antarctica tot Alaska. Op vrijdagmorgen 3 december van 10.00 – 12.00 uur geeft hij een lezing in de bovenzaal van hotel De Zon in Oosterwolde.

Bosgra laat zich inspireren door de hedendaagse klassieke muziek en de beeldende kunst. Bosgra’s werk bestaat uit verstilde landschappen, vaak op de scheidslijn tussen figuratie en abstractie. In zijn werk verkent hij de verbanden tussen klassieke muziek en beeldende kunst. Hij werkt samen met musici om ‘gesamkunstwerken’ van beeldende kunst en klassieke muziek te maken.

Bosgra’s werk is internationaal tentoongesteld, zoals in de New World Symphony Hall in Miami, maar ook dichter bij huis in de Doelen in Rotterdam en Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Zijn serie Bomen van Bosgra was te zien in een solopresentatie op de grote kunstroute Open Stal in Oldeberkoop en in een solotentoonstelling in torenkasteel De Schierstins in 2019/2020.

Internationaal ontving hij vele prijzen. Zo werd hij onder andere uitgeroepen tot ‘natuurfotograaf van het jaar’ bij de Prix de la Photographie Paris’ en won hij goud bij de Moskow International Foto Awards.

Bij het maken van de compositie van een beeld laat Bosgra zich inspireren door klassieke muziek en zoekt hij naar harmonie, ritme en subtiele kleurtonen in het beeld. „Ik kies het licht en de onderdelen in het landschap zorgvuldig bij elkaar, zodat de essentie van de plek verstild en enigszins geabstraheerd naar boven komt.”

Op verzoek van de Amerikaanse componist Philip Glass heeft hij een video- installatie gemaakt. De minimalistische zeegezichten zijn door Bosgra exact afgestemd op de muziek van Glass, zodat de muzikale en beeldtaal gezamenlijk een audiovisuele ervaring creëren waarin het publiek wordt ondergedompeld.

Videoprojectie en tentoonstelling fotograaf Johannes Bosgra

in Miami en Rotterdam (© Foto Johannes Bosgra)

Wanneer               3 december

Aanvang               10.00 uur (tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur)

Locatie                  Bovenzaal hotel de Zon, Oosterwolde

Eigen bijdrage      € 10,-