Lezing Viva la Frida! (Uitverkocht)

Op vrijdagmorgen 19 november 2021 organiseert stichting Kunstwerf om 10.00 uur deze lezing met beelden in de bovenzaal van hotel de Zon te Oosterwolde.

Van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 presenteert het Drents museum de tentoonstelling Viva la Frida! In deze tentoonstelling is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen te zien. Naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, is de tentoonstelling uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo (dat voorheen bekend stond als de Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico Stad met onder meer kleding, korsetten en sieraden.

Topstukken uit de Olmedo-collectie

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De collectie is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. Sleutelstukken uit deze collectie, De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945) zijn in Assen te zien.

Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis

Dankzij Museo Frida Kahlo kunnen bezoekers van Viva la Frida! ook kledingstukken, beschilderde korsetten en juwelen van de kunstenares bewonderen. Tegen het einde van 2003 werden veel bezittingen van Kahlo en Rivera teruggevonden in het Blauwe Huis (nu Museo Frida Kahlo), nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. Naast foto’s, documenten en kledingstukken omvat de collectie veel van Kahlo’s persoonlijke bezittingen, tekeningen en speelgoed.

Wereldwijd icoon en cultfiguur

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) doorbrak alle taboes van haar tijd en groeide uit tot cultfiguur. Door een ernstig busongeluk leed ze veel pijn en onderging door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan, was haar grote liefde voor de kunst, voor haar man de kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schilderde kleurrijke zelfportretten vol symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met de kunstenaar Diego Rivera en haar gebroken lichaam stonden centraal.

Margaret Breukink, freelance kunstdocent, leidt ons in haar lezing met beelden door de hoogtepunten van deze tentoonstelling. Na  haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht heeft zij als docent ruime ervaring opgedaan aan de Rijks Universiteit Utrecht en aan de Vrije

Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Zie ook haar website www.margaret-art.nl

 

Wanneer                vrijdagmorgen 19 november 2021      

Aanvang               10.00 uur (tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur)

Locatie                  Bovenzaal hotel de Zon, Oosterwolde

Eigen bijdrage      € 10,- (incl koffie of thee)

UITVERKOCHT