Nieuwe data Wintercursus

 

Vanwege corona moest de wintercursus 2021 helaas worden geannuleerd. Inmiddels zijn er nieuw data bekend. De cursus met als thema ‘Art nouveau en Art Deco’ wordt gehouden in de periode van 28 januari tot 4 maart 2022. Het betreft in totaal zes vrijdagochtenden in de bovenzaal van Hotel De Zon in Oosterwolde: 28-01; 04-02; 11-02; 18-02; 25-2 en 04-03.

Tussen 1890 en 1914 ontstond de Art Nouveau. De industriële revolutie van de 19de eeuw en de daaruit voortkomende fabrieksmatige productie had tot dan toe, zo vond men, niet veel fraais voortgebracht. De nieuwe kunstbeweging wilde de leefomgeving mooier maken en tegelijk verbeteren. In eerste instantie is het dan ook de kunstnijverheid die een hoofdrol speelt, in tweede instantie de architectuur en de schilderkunst (inclusief grafiek). Overal kreeg deze nieuwe kunstbeweging een eigen naam: in Frankrijk en België Art Nouveau, in Engeland Modern Style of Liberty Style, in Duitsland Jugendstil en in Nederland Nieuwe Kunst. Ook het uiterlijk is per land verschillend; van sierlijke florale motieven tot een sobere, geometrische variant. Allesomvattend uitgangspunt was het idee van een ‘totaalkunstwerk’. Niets moest worden uitgesloten: trapleuning, deurlijst, balkonhek, bestek, schilderij aan de wand, meubilair alles was even belangrijk, net zo belangrijk als het ontwerp voor de metro, een warenhuis of een postkantoor. 

 

 

 

Art Deco was, nog meer dan haar voorganger de Art nouveau, een eclectische stijl, die uit vele bronnen putte. De stijl kwam op in het interbellum, met haar snelle industriële ontwikkeling. Art Deco omarmde de technologie en het gebruik van nieuwe materialen als aluminium, bakeliet en chroom. De stijl kenmerkt zich door gedurfd kleurgebruik, bijzondere gebogen, afgeronde vormen en luxe ornamentatie. Het is tot op de dag van vandaag het archetype van modern industrieel design.

De cursus wordt verzorgd door Margaret Breukink. Na  haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht heeft zij als docent ruime ervaring opgedaan aan de Rijks Universiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Zie ook haar website www.margaret-art.nl.

Binnenkort kunt u via deze website reserveren. Kosten voor de cursus bedragen € 135,- (incl koffie/thee en syllabus).