Film Een zoon van Porto

Door Filmwerf wordt in het kader van de themamaand over de Molukse cultuur op zaterdag 29 oktober de film ‘Een zoon van Porto’ vertoond in De Miente in Oosterwolde.

De 19-jarige Bendja is geboren in Nederland, maar zijn wortels liggen in de Molukken. Hij voelt zich ‘misplaatst’ in Nederland en wil terugkeren naar Saparua om te kunnen proeven van het Molukse leven en misschien wel de plek vinden waar hij thuishoort. 

Zijn vader, schrijver Frans Lopulalan, snapt diens behoefte om de Molukse grond te willen voelen; zelf heeft hij die wens ook. De twee besluiten naar het dorp Porto op het eiland Saparua af te reizen, waar Frans’ overleden vader ooit woonde, ex KNIL-militair. Een reis die de mannen ieder op hun eigen manier ervaren. In ‘Een zoon van Porto’ wordt de zoektocht van vader en zoon naar het deel van zichzelf dat ze in Holland (nog) niet hebben kunnen vinden inlevend weergegeven.

De persoonlijke ervaringen van vader en zoon Lopulalan worden in de film aangevuld met betekenisvolle archiefbeelden.

‘Een zoon van Porto’ is een film van Annelotte Verhaagen. Eerste vertoningen waren op het Nederlands Filmfestival van woensdag 28 september 2011.

De avond wordt, onder het genot van een drankje, afgesloten met een gezamenlijk gesprek over wat we hebben gezien en gehoord.

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur

Locatie: De Miente, Snellingerdijk 39 in Oosterwolde

Toegangsprijs: € 8,-

Plaats een reactie