Lezing over Pompeï

Cultuurwerf verzorgt op vrijdagmorgen 18 november een lezing over Pompeï. De bijeenkomst vindt plaats bij In Kannen en Kruiken in Oosterwolde en begint om 10.00 uur.

Van 20 november tot en met 26 maart presenteert het Drents Museum de tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum’, een grote archeologische tentoonstelling over de twee Romeinse steden die in 79 n. Chr. bedolven werden door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Het verhaal over de vernietiging van Pompeï is alom bekend. Daarom wordt er in deze tentoonstelling niet veel aandacht gegeven aan de ondergang van Pompeï, maar wordt gekeken naar de prachtige stad die is gepreserveerd, het rijke leven vóór de allesverwoestende uitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden.

In deze tentoonstelling staat het rijke leven centraal. Hoe keken de Romeinen naar schoonheid? Hoe richtten zij hun stad in? Hoe versierden zij hun huizen en zichzelf? Bezoekers staan oog in oog met de schoonheid en kunst waarmee de inwoners zich omringden.

Te zien zijn meer dan 100 archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, waaronder de bekende veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen portretten en fonteinen, en gouden sieraden.

Reden voor de werkgroep Cultuurwerf om mevrouw Blue van der Zwan uit te nodigen.  Middels een lezing met beelden laat zij belangstelleden alvast kennismaken met de hoogtepunten van deze tentoonstelling.

Blue van der Zwan is al bijna 20 jaar werkzaam in het Drents Museum als educator en geeft lezingen en rondleidingen over kunst, archeologie en geschiedenis. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft zij een lezing gemaakt en vertelt over hoe de Romeinse inwoners van Pompeï en Herculaneum ooit leefden en stierven in schoonheid.

Wanneer                  vrijdagmorgen 18 november 2022
Aanvang                   10.00 uur tot 12.00 uur (zaal open op 9.30 uur)
Locatie                      In Kannen en Kruiken, Venekoterweg 52/54, Oosterwolde
Eigen bijdrage        12,5O euro (incl. koffie of thee)

DEZE LEZING IS UITVERKOCHT