Film Knor

Op donderdag 29 december vertoont Filmwerf de film Knor van Mascha Halberstad. Grote winnaar van drie Gouden Kalveren, te weten in de categorie beste film, beste regie en beste production design. Het is de eerste animatiefilm die ooit een Gouden Kalf voor de Beste Film in de wacht sleepte.

Voor haar debuut zocht regisseur Mascha Halberstad naar een verhaal dat zich zou lenen voor ‘stop-motion animatie’. In de geest van haar literaire held Roald Dahl mocht het verhaal ook een donker randje hebben. Ze vond dit alles in het boek ‘De wraak van Knor’ van schrijfster Tosca Menten. De film is dan ook meer dan alleen een kinderfilm geworden.

De negenjarige Babs krijgt een schattig biggetje cadeau van een onbekende opa die jarenlang in Amerika woonde. Ze moet er echter alles aan doen om hem van haar ouders te mogen houden. Babs gaat dan ook met Knor op puppytraining.

Maar dan blijkt opa stiekem andere plannen met Knor te hebben. Opa gaat meedoen met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens…

Deze vrolijke, tikje vileine jeugdfilm is de eerste lange stop-motionfilm die in Nederland werd gemaakt. In Nederland is de techniek ook bekend van de Tsjechische serie ‘Buurman en Buurman’. Het is vermoedelijk de allerbewerkelijkste filmtechniek.

Regie: Mascha Halberstad

Nederland, België, 2022                                                                                                                                      

Animatiefilm/familiefilm/kinderfilm vanaf 6 jaar

Boekverfilming, auteur Tosca Menten                                                                                                                                                                                                                                                                                                            72 min

Datum: donderdag 29 december

Aanvang: 19.30 uur 

Locatie: activiteitencentrum de Miente, Oosterwolde

De entree bedraagt € 8,00. Jongeren krijgen korting en betalen € 5,00.