Cultuurwerf presenteert lezing door Linda Molenaar (geannuleerd)

Onderstaande lezing is helaas geannuleerd –

Op 14 april houdt Cultuurwerf een lezing door Linda Molenaar, beeldend en performance kunstenaar. De bijeenkomst vindt plaats bij In Kannen en Kruiken in Oosterwolde en begint om 10.00 uur.

Het werk van Linda Molenaar is niet alleen het vervaardigen van een idee in haar hoofd, het neemt haar hele leven in beslag. Een leven waarin de kunstenaar zich onbekende en soms onbeminde werelden eigen maakt.

Een cello van mensenhaar, een tutu van honderden versleten balletschoenen, een vleugel van duizend pianohamertjes, ontelbare bovenbeenbotjes van muizen uit braakballen: het materiaal is steeds het vertrekpunt van een ontdekkingstocht. De wonderlijke combinaties van materialen vertellen over grote levensthema’s als symbiose en autonomie, verwondering en vervreemding, leven en dood, troost en hoop.

Het materiaal waarmee Linda Molenaar haar ideeën vormgeeft, bevindt zich op vreemde plaatsen en soms donkere plekken. Om er aan te komen moet er eerst gejaagd worden. Veren, varkenskiezen, zijden stropdassen of de huid van een Fries paard; de verzamelde buit wordt meegenomen naar het atelier aan huis. Ambachtelijke technieken zoals het vervaardigen van pruiken of het spinnen van wol worden aangeleerd. Of het atelier verandert in een broednest, als Linda wekenlang een kippenei probeert uit te broeden met haar eigen lichaamswarmte.

Allerlei verschillende voorwerpen en elementen van mens en dier, gecombineerd met protheses en andere ‘hulpstukken’, worden ontleed, samengebracht, ingenaaid en aangekleed tot een wezen op zich. Soms bewoond door het lichaam van de kunstenaar zelf. Linda kruipt dan letterlijk en figuurlijk in haar werk om het in levenden lijve te laten zien. De ontmoeting met het werk is een vervreemdende ervaring. Is dit echt of nep, is het een dier of een mens, is het dood of levend? Een spannende confrontatie die leidt tot een verbinding in het nu.

Biografie

Linda Molenaar woont en werkt in Nederland, Amsterdam. Haar oeuvre bestaat voornamelijk uit sculpturen en performances. Ze studeerde in 2009 af met een 2-jarige performance master aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (DasArts). Na haar afstuderen aan de Kunstacademie in 1997 op Beeldhouwkunst liep ze stage in België bij de kunstenaar Jan Fabre. Ze heeft tentoongesteld in Duitsland, Frankrijk, België, Ierland, Schotland, Zwitserland, Slovenië, Kroatië en de VS. In 2014 en 2015 nam ze deel aan residenties in Zuid-Korea (‘Natura Art’ Yatoo), Noorwegen (Kunstnarhuset Messen), Land Art Biennale Kjerringøy), en in de VS: Skowhegan 2007, Sculpture Space 2015 en Art Omi 2016, I- Park 2011/2013/2019. Ze heeft in 2020 vanuit USA de Individual Support Grant van de Gottlieb Foundation 2020 ontvangen en in 2021 een beurs van Het Prins Bernhard Cultuur Fonds hiermee is ze een monografie aan het maken die rond April uitkomt bij uitgeverij Japsam books. Voor haar aankomende 25-jarige oeuvre tentoonstelling in de Bergkerk te Deventer heeft ze een beurs via stichting stockroos ontvangen. Ze verdient haar brood met lesgeven aan kunstacademies door heel Nederland en werkt op verschillende afdelingen van Nationale Opera en Ballet van Amsterdam.

Deze lezing is helaas geannuleerd.