In de krochten van Bruegel

Vrijdagmorgen 1 maart voert Han van Hagen ons in zijn ‘kunstvoorstelling’ mee naar en in de krochten van Bruegel.

Het is behoedzaam bewegen in de werkelijkheid van Pieter Bruegel de Oude. Vreemde figuren kruisen je pad. We zien een galgenveld. Krakende skeletten Nemen de heerschappij over. Afzichtelijke stinkende wezens wervelen in een gierende storm uit de hemel. Pieter leefde in een roerige tijd. In de noordelijke Nederlanden had iedereen genoeg van de Spaanse overheersing en de zelfverrijking van inhalige pausen. Filips II, streng katholiek, was woest op zijn onderdanen, die massaal de gevestigde kerk de rug toekeerden. Hij stuurde Alva om orde op zaken te stellen. Onder het vaandel van de ware godsdienst werden duizenden moorden gepleegd.

Het is verbazingwekkend te zien hoe de gewiekste Bruegel zijn eigen gedachten hierover stiekem op het doek schilderde. Hij moest wel, de kerkelijk rechtbank lag met verklikkers op de loer. Met een speciale blik ontfutselen we zijn geheimen. In andere schilderijen breekt de zon door. Er wordt uitbundig feest gevierd, woest gedanst, en ongeremd gekotst. Met spreekwoorden als geschilderde parabels worden boeren en burgers het rechte pad gewezen. Want als de boeren van Breugel eenmaal losgaan is het te laat en is er geen houden meer aan. We deinen mee in de feestvreugde, maar is dat wel verstandig?

Han van Hagen studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zijn aandacht vooral getrokken werd door de lithografie en het etsen. Naast bekend etser heeft Han van Hagen ook een reputatie opgebouwd op het gebied van kunsthistorische presentaties.

Wanneer: vrijdagmorgen 1 maart 2024
Tijd: 10.00 uur (zaal open om 9.30 uur)
Locatie: ‘In Kannen & Kruiken’ Venekoterweg 52/54, Oosterwolde
Toegangsprijs: € 13,50 (inclusief koffie of thee)