Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing De cultuurverschillen tussen Frankrijk en Nederland

8 december om 10:00 12:00

Cultuurwerf heeft op vrijdagmorgen 8 december een bijzondere lezing over de cultuurverschillen tussen Frankrijk en Nederland op het programma staan. De lezing wordt verzorgd door de Française Alberte Roué en vindt plaats bij In Kannen en Kruiken in Oosterwolde.

Nederlanders gaan graag op vakantie naar Frankrijk, maar clichés, onbegrip, misverstanden en vooroordelen over de Fransen en hun (rare) gewoontes blijven toch nog vaak de overhand hebben. Zijn Fransen bijvoorbeeld zo chauvinistisch en arrogant als Nederlanders denken, en zo ja, hoe komt dat zo? Waarom staken of demonstreren ze zo vaak en zo heftig, zoals kortgeleden nog tegen de verhoging van de pensioenleeftijd?

Waarom is het dragen van een hoofddoek en onlangs nog van een abaya op Franse openbare scholen verboden en in Nederland niet? Wat verstaan Fransen nou onder ‘laïcité’ en waarom wordt het zo belangrijk gevonden? Waarom vinden Nederlanders in Frankrijk en Fransen in Nederland het onderwijs en het gezondheidssysteem zo anders? 

Conflictcultuur versus poldermodel, ideologieën en principes versus pragmatisme, extreme centralisatie van de macht versus decentralisatie: wat maakt Fransen zo anders dan Nederlanders en vooral, waarom? In hoeverre zijn geografische en historische elementen bepalend voor de identiteit en mentaliteit van beide volkeren? 

Alberte Roué is Française en woont al meer dan vijftig jaar in Nederland. Ze is in Frankrijk afgestudeerd in de Franse Letteren en heeft tot 2011 bij de afdeling Frans van Romaanse Talen en Culturen van de Rijksuniversiteit Groningen gewerkt. Daarnaast verzorgt ze al jaren cursussen voor de Hovo en het Institut français in Groningen. Haar interesse en expertise liggen bij socioculturele en cultuurhistorische onderwerpen, en moderne Franse literatuur.

Wanneer: vrijdagochtend 8 december

Aanvang 10.00 uur

Locatie: In Kannen en Kruiken, Venekoterweg 52, Oosterwolde 

Kaartjes kosten €13,50 (incl. koffie/thee).

Graag reserveren via onderstaand reserveringsformulier