Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing ‘Op het snijpunt van religie en kunst – Het gebedenboek van Maria van Gelre’

10 december, 2018 om 20:00 - 22:00

€8

In samenwerking met de Werkgroep Activiteiten Dorpskerk en de commissie vorming en toerusting houdt Stichting Kunstwerf op maandagavond 10 december de lezing ‘Op het snijpunt van religie en kunst – Het gebedenboek van Maria van Gelre’. Deze tweede lezing van de reeks ‘Op het snijpunt van religie en kunst’ wordt verzorgd door Margaret Breukink.

Op 24 februari 1380 werd Maria geboren als Marie d’Harcourt.in het Franse La Saussaye (Normandië). Tijdens haar jeugd verbleef zij als hofdame aan het hof van hertog Louis d’Orléans. Op 5 mei 1405 trouwde Marie d’Harcourt met Reinoud IV hertog van Gelre en Gulik en graaf van Zutphen. Het huwelijk diende om de politieke banden tussen Frankrijk en het hertogdom Gelre te verstevigen. Dit politieke huwelijksproject mislukte door de moord op Louis in 1407. Hierdoor vielen de wederzijdse politieke belangen weg.

In de jaren daarna heeft Maria opdracht gegeven tot het maken van haar uitzonderlijk ambitieuze gebedenboek. Op 23 februari 1415 voltooide kopiist Helmich die Lewe monnik in het klooster te Mariënbon bij Arnhem de tekst van het uitzonderlijke gebedenboek voor Maria van Gelre. Jarenlang moet hij hebben geschreven, zwijgend voortwerkend aan wat zonder twijfel zijn grootste prestatie was: een complex gebedenboek van meer dan 1200 bladzijden. Pas jaren na 1415 moet het boek in alle pracht gereed zijn geweest. Dit prachtig geïllustreerde gebedenboek is één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland.

Vanaf 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 is een selectie van 40 gerestaureerde pagina’s uit het  gebedenboek van Maria van Gelre te zien in het museum Valkhof te Nijmegen.

Drs. Margaret Breukink docent kunstgeschiedenis verbonden aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam, zal de tentoonstelling nader toelichten.

Reserveer hier

Gegevens

Datum:
10 december, 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€8

Locatie

Dorpskerk Oosterwolde
Brink 26
Oosterwolde, 8431LD Nederland
+ Google Maps