Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing over Edward Hopper (uitverkocht)

29 september om 10:00 12:00

Margaret Breukink verzorgt in opdracht van Cultuurwerf op vrijdagmorgen 29 september een lezing over de Amerikaanse realistische schilder Edward Hopper 1882-1967). De titel is ‘Stilte voor de storm: de wereld van Edward Hopper’. De bijeenkomst vindt plaats bij In Kannen en Kruiken en begint om 10.00 uur.

Edward Hopper beeldde de vervreemding en de eenzaamheid uit van het moderne, stedelijke leven. Eigenlijk spotte hij met het realisme. Hoe werkelijker zijn wereld lijkt, hoe meer je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt.

Hoppers schilderijen zijn monumenten voor de eenlingen die hij zag tijdens zijn lange reizen door Amerika: in bars, motels, restaurants, kantoorgebouwen, theaters en benzinestations. Wat gaat er schuil achter deze verstilde, gesloten figuren? De vreemde, broedende spanning die rondom hen hangt stoot af en oefent tegelijk een prikkelende aantrekkingskracht uit.

Ook de ruimte zelf is emotie, zoals het zinnelijke spel van licht en schaduw op de kale wanden van een vertrek laat zien. Hopper weet door middel van subtiele suggesties de kijker te verleiden tot speculaties over een mogelijke clou, zonder deze ooit weg te geven De locaties van zijn schilderijen zijn filmisch te noemen en zwaar beïnvloed door de cinema (film-noir). De scherpe lijnen, minimalistische compositie en de uitgesproken kleur- en lichtval waren een bron van inspiratie voor regisseurs als Hitchcock. Nog steeds laten filmmakers zich door het werk van Hopper inspireren, getuige het gestileerde eerbetoon van Gustav Deutsch: ‘Shirley, Visions of reality’ uit 2013.

Margaret Breukink studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en deed als docent ruime ervaring op aan de Rijksuniversiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch onderwijs in Amsterdam. Als enthousiaste verhalenverteller verrijkt zij haar colleges met uitstapjes naar literatuur, muziek, (sociale) geschiedenis, politiek en andere invloeden die van belang zijn om een kunstwerk in zijn tijd te kunnen plaatsen.

Wanneer               vrijdagmorgen 29 september 2023

Aanvang               10.00 uur tot 12.00 uur (zaal open om 09.30 uur)

Locatie:                In Kannen en Kruiken

Venekoterwerg 52/54, 8431 HH Oosterwolde

Kosten:  € 13,50,- (incl. koffie of thee)

Plaats een reactie