Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing over hoogtepunten van de Russische schilderkunst gaat niet door i.v.m. coronavirus

16 maart, 2020 om 22:00

De stichting Kunstwerf houdt op maandag 16 maart een lezing met beelden in de Dorpskerk in Oosterwolde. Thema is ‘Hoogtepunten van de Russische schilderkunst’. De lezing wordt verzorgd door Rusland- en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Welk Russisch kind is niet opgevoed met de beroemde schilderijen van de Tretjakov-galerij, het museum voor Russische kunst Moskou. Tijdens deze lezing maken de deelnemers een virtuele reis langs de belangrijkste topstukken en krijgen ze een goed beeld van de roerige Russische geschiedenis en de mysterieuze Russische ziel.

Van prachtige historiestukken van Vasnetsov en Soerikov, van de Russische Oriëntalistische sferen van Veresjagin tot de portretschilderkunst van Ilja Repin. Alleen laatstgenoemde kunstenaar heeft bekendheid gekregen in het westen, maar juist ook zijn tijdgenoten zijn stuk voor stuk Russische grootheden.

Onbekend

Waarom weten we in het westen zo weinig van deze schilderkunst? Vaak kennen we wel de westerse kopstukken uit de Hermitage, maar gaan we voorbij aan de Russische meesters die in de Tretjakovgalerij in Moskou te zien zijn of in het Russisch museum te Sint Petersburg. Dat het onterecht is dat we deze Russische schilders niet kennen, zullen de bezoekers na het bijwonen van deze lezing zeker onderstrepen.

De lezing begint om 20.00 uur. Kosten bedragen € 10,- (incl. koffie of thee).

Viktor Vasnetsov (1848-1926),
‘Ivan de Verschrikkelijke’, 1897

Vasily Soerikov (1848-1916) , 
Tretjakovgalerij, Moskou.

Reserveer hier

Gegevens

Datum:
16 maart
Tijd:
22:00
Kosten:
€10

Dorpskerk Oosterwolde

Brink 26
Oosterwolde, 8431LD Nederland
+ Google Maps