Kunstwerf houdt themamaand over Molukse cultuur

De maand oktober staat voor Stichting Kunstwerf volledig in het teken van de Molukse cultuur. Onder de titel ‘Mari! Sama sama (Laten we samenkomen!) – Zicht op Molukse cultuur’ worden diverse activiteiten gehouden, zoals lezingen en een workshop.

Het idee voor de themamaand is afkomstig van onze coördinator Marjolein Spitteler. „Voor velen is de aanwezigheid van Molukkers in Oosterwolde vanzelfsprekend. Er zijn echter weinig inwoners die zich in de geschiedenis van de Molukkers verdiept hebben. Ik ben zelf nieuwsgierig en was benieuwd naar hun verhaal. Waarom zijn ze hier? Wat is hun cultuur?”

Zeker geen makkelijk thema om mee aan de slag te gaan. „Maar juist daarom goed om aandacht te besteden aan deze ingewikkelde geschiedenis.”.

Ze vond de verschillende werkgroepen binnen Kunstwerf, zoals Alles Rondom Taal, Filmwerf en Cultuurwerf, bereid om met haar mee te denken over de invulling van de themamaand. „Gaandeweg het proces werd iedereen steeds enthousiaster. Het voelt goed om aan dit thema aandacht te besteden. Het is immers ook een belangrijk stukje geschiedenis van Oostststellingwerf.”

Opening

De Themamaand wordt op zaterdag 8 oktober om 11.00 uur geopend met een expositie in de bibliotheek in Oosterwolde over de traditionele Molukse kleding. Klik hier voor meer informatie.

Lezingen

Op vrijdagmiddag 14 oktober presenteert Cultuurwerf een lezing over de geschiedenis, leefwijze en het cultureel erfgoed van de AllifURU, de oorspronkelijke inheemse bevolking van de Zuid-Molukken. Voor meer informatie en reserveren klik hier.

Op zondag 16 oktober verzorgt Alles Rondom Taal een lezing door Kees Timmerman over de kampen Ybenheer en Oranje, met aansluitend een rondleiding door kamp Oranje in Fochteloo. De lezing zelf wordt gehouden in de Hoolten Klinte in Appelscha. Na de lezing is er een lunch met Molukse hapjes, verzorgd door Mien M. Zacherias. Voor meer informatie en reserveren klik hier.

Workshop

Aansluitend op de expositie in de bibliotheek geeft beeldend kunstenaar Attje Oosterhuis, geïnspireerd door de Molukse bruidskleding, op zaterdagmorgen 22 oktober een workshop, waarbij oude kleding een tweede leven wordt gegeven. Voor opgave en meer informatie klik hier.

Film

De themamaand wordt afgesloten met de film ‘Een zoon van Porto’. Filmwerf draait deze film op zaterdag 29 oktober in De Miente in Oosterwolde. Klik hier voor meer informatie en reserveren.