Alles rondom taal

  • Tommy Wieringa geeft lezing

    Op woensdagavond 24 januari geeft de bekende schrijver Tommy Wieringa in de aula van het Stellingwerf College in Oosterwolde een lezing over zijn nieuwste boek ‘Nirwana’. Er is ook gelegenheid voor het stellen van vragen. In de pauze kan het boek worden gekocht en door de schrijver worden gesigneerd. De auteur brak in 2005 door bij het grote publiek met de roman ‘Joe Speedboot’, waarvoor hij de F. Bordewijk-prijs kreeg. Zijn reisverhalen werden gebundeld in ‘Ik was nooit in Isfahaan’ (2006). Essays en beschouwingen verschenen in onder meer de Volkskrant,Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Na ‘Joe Speedboot’ verschenen van zijn hand nog verscheidene andere veel geprezen romans: ‘Caesarion’ (2009), ‘Dit zijn de namen’ (2012), ‘De dood van Murat Idrissi’ (2017) en ‘De heilige Rita’ (2017). En dan in september 2023 het indrukwekkende epos ‘Nirwana’, waarin de geschiedenis van een grootvader het heden van een kleinzoon bepaalt. Samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren. ‘Met Nirwana toont Wieringa eens te meer zijn verbluffende meesterschap.’ (HP/De Tijd) ‘Bijna 500 bladzijden boeiende literatuur die je niet weg kunt leggen, die ontroeren en je tot nadenken stemmen.’ (Dagblad van het Noorden). Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00; jongeren tot 18 jaar betalen € 5,00 (incl. koffie/thee bij binnenkomst).

  • Literaire avond met Sholeh Rezazadeh

    Op woensdag 28 februari ontvangt de werkgroep Alles Rondom Taal de Iraans-Nederlandse schrijfster Sholeh Rezazadeh in de bibliotheek van Oosterwolde. Ze wordt geïnterviewd over haar tweede, afgelopen september verschenen roman ‘Ik ken een berg die op me wacht’. Ook is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. In de pauze kan het boek worden gekocht en door de schrijver worden gesigneerd. Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver, dichter en performer. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. In 2019 won ze de El Hizjra literatuurprijs voor haar poëzie en het jaar nadien bereikte ze de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2020. ‘De hemel is altijd paars’ is haar debuutroman die in maart 2021 verscheen, waarmee ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en ook De Bronzen Uil Publieksprijs 2021 won. Aanvang: 19.30 uur. Tickets kosten €10,-. Jongeren tot 18 jaar betalen € 5,-.

Verhalen, romans, gedichten, liedteksten; iedereen kent voorbeelden van creatieve taaluitingen, die je ook wel literatuur noemt. Literatuur heeft te maken met emoties.

Soms word je blij van een verhaal of een lied, soms boos of verdrietig. Soms moet je je inspannen om de boodschap van de woorden te begrijpen, bijvoorbeeld in moderne gedichten. Maar het is altijd zo dat je door het lezen van een goed boek of het luisteren naar een mooie songtekst losraakt van de alledaagse dingen. Je verliest je even in een andere wereld. 

Literatuur is gewoon heel erg leuk en verrijkt je leven.

De werkgroep Alles Rondom Taal bestaat uit vertegenwoordigers van de Ooststellingwerver bibliotheken, boekhandel Bruna en de Stellingwarver Schrieversronte. Het gezamenlijke doel van de werkgroep is de aandacht en de liefde voor literatuur binnen de Stellingwerven te stimuleren.