Kunstwerfplaats

  • Het nieuwe project ‘Dit zijn wij, Ooststellingwervers’ is gestart. In Elsloo vond vorige week de aftrap plaats. Het was zeer geslaagd. De deelnemers waren heel enthousiast en de resultaten waren verrassend! De portrettenkaravaan trekt de komende tijd de gemeente door.

  • Dinsdagmiddag 17 mei is in het Karkehuus in Elsloo de officiële aftrap van het nieuwe project van Stichting Kunstwerf: ‘Dit zijn wij, Ooststellingwervers’. Deze gratis workshop vindt plaats van 14.00 – 16.00 uur. U kunt zich opgeven voor de workshop door te mailen naar kunstwerfplaats@kunstwerf.com. Het project is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit Het Fonds. Onder leiding van beeldend kunstenaar Martina Hladikova uit Oosterwolde worden bewoners van Ooststellingwerf uitgenodigd om te vertellen over zichzelf door in beeld uit te drukken wat bij ze past en daarmee wie ze zijn.  Met behulp van een schaduwbeeld wordt het profiel van elke deelnemer geschetst. Binnen dat profiel wordt een collage gemaakt door gebruik te maken van foto’s en allerlei beeldmateriaal. De collage laat zien wat de geportretteerde bezighoudt, zijn of haar dromen en gedachtes. Elk portret wordt op dezelfde manier gepresenteerd. Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat we, hoe verschillend ook, in wezen allemaal gelijkwaardig zijn. Na Elsloo gaat de workshop de gemeente rond, een ‘portrettenkaravaan’. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen: volwassen of kind, oud-inwoner of nieuwkomer. Er worden zoveel mogelijk portretten verzameld om uiteindelijk samengebracht te worden tot één groot mozaïek. Alle portretten samen tonen een gemeenschap, waar plaats is voor iedereen. Het totaalwerk van het mozaïek wordt op één of meerdere plekken in de gemeente geëxposeerd.

  • In het Ketelhuis in het Haerenkwartier is op 9 maart alsnog de foto-expositie ‘De Haeren, een ketel vol verhalen’ feestelijk geopend. Afgelopen december kon deze bijeenkomst vanwege corona geen doorgang vinden. De expositie in het Ketelhuis is de komende tijd nog voor iedereen toegankelijk. Kijk voor de openingstijden op de Facebook-pagina ‘buurthuiskamer het ketelhuis’. Daarnaast kan de expositie online bekeken worden via de website www.eenketelvolverhalen.art.

Kunstwerfplaats verwijst niet alleen naar een fysieke “plek” maar kan ook gezien worden als de ruimte die ontstaat als mensen elkaar ontmoeten en werken met kunst, in de meest brede zin van het woord.
Kunst bestaat daarmee niet alleen om iets te laten zien of mee te laten maken maar ook als middel om met elkaar in contact te komen en iets te leren over en van elkaars wereld.

Naast het jaarlijks organiseren van de Kunstroute Ooststellingwerf, verzorgt de werkgroep Kunstwerfplaats ook exposities en workshops. De verbinding met de samenleving staat daarbij hoog in het vaandel.