Cultuurwerf

  • Pieter Jonker verzorgt lezing

    ‘Onze kunst tussen 1915-1965’ Op uitnodiging van Cultuurwerf verzorgt Pieter Jonker de lezing ‘Onze kunst tussen 1915-1965’. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdagochtend 16 februari bij In Kannen en Kruiken. De lezing gaat over de kunstenaars en hun werk uit onze streek in het interbellum en de periode direct na de oorlog. De nadruk ligt op het werk van Sierd Geertsma (1896-1985), Johannes Mulders (1899-1989) en Dirk Kerst Koopmans (1906-1998). Er komt ook origineel werk mee van deze drie kunstenaars. Werk van hen maakt ook deel uit van de Nobilis collectie in Fochteloo. Jonker was tot 2011 verbonden aan de Stichting Stellingwarver Schrieversronte. In 2014 was hij korte tijd directeur van het Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde. Sinds 1991 is hij verbonden aan de Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst in Fochteloo. Hij heeft alle drie kunstenaars persoonlijk gekend en met hen in projecten gewerkt. Over alle drie schreef hij uitvoerige boeken. Tijdens de lezing is er ook gelegenheid voor het stellen van vragen. De bijeenkomst begint om 10.00 uur. Kosten bedragen € 13,50 (incl. koffie/thee).

  • In de krochten van Bruegel

    Vrijdagmorgen 1 maart voert Han van Hagen ons in zijn ‘kunstvoorstelling’ mee naar en in de krochten van Bruegel. Het is behoedzaam bewegen in de werkelijkheid van Pieter Bruegel de Oude. Vreemde figuren kruisen je pad. We zien een galgenveld. Krakende skeletten Nemen de heerschappij over. Afzichtelijke stinkende wezens wervelen in een gierende storm uit de hemel. Pieter leefde in een roerige tijd. In de noordelijke Nederlanden had iedereen genoeg van de Spaanse overheersing en de zelfverrijking van inhalige pausen. Filips II, streng katholiek, was woest op zijn onderdanen, die massaal de gevestigde kerk de rug toekeerden. Hij stuurde Alva om orde op zaken te stellen. Onder het vaandel van de ware godsdienst werden duizenden moorden gepleegd. Het is verbazingwekkend te zien hoe de gewiekste Bruegel zijn eigen gedachten hierover stiekem op het doek schilderde. Hij moest wel, de kerkelijk rechtbank lag met verklikkers op de loer. Met een speciale blik ontfutselen we zijn geheimen. In andere schilderijen breekt de zon door. Er wordt uitbundig feest gevierd, woest gedanst, en ongeremd gekotst. Met spreekwoorden als geschilderde parabels worden boeren en burgers het rechte pad gewezen. Want als de boeren van Breugel eenmaal losgaan is het te laat en is er geen houden meer aan. We deinen mee in de feestvreugde, maar is dat wel verstandig? Han van Hagen studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zijn aandacht vooral getrokken werd door de lithografie en het etsen. Naast bekend etser heeft Han van Hagen ook een reputatie opgebouwd op het gebied van kunsthistorische presentaties. Wanneer: vrijdagmorgen 1 maart 2024 Tijd: 10.00 uur (zaal open om 9.30 uur) Locatie: ‘In Kannen & Kruiken’ Venekoterweg 52/54, Oosterwolde Toegangsprijs: € 13,50 (inclusief koffie of thee)

  • Lezing ‘Frans Hals, zijn tijd ver vooruit’

    Op vrijdagmorgen 19 april verzorgt Cultuurwerf de lezing ‘Frans Hals, zijn tijd ver vooruit’. De bijeenkomst vindt plaats bij In Kannen en Kruiken in Oosterwolde en begint om 10.00 uur. Opnieuw geeft Margaret Breuking, freelance kunstdocent, een inleidende lezing bij een grote tentoonstelling. Na de tentoonstelling vorig jaar over Vermeer komt het Rijksmuseum in 2024 met een grote overzichtstentoonstelling over Frans Hals, door velen beschouwd als de derde schilder van de Gouden Eeuw. Zijn virtuoze, losse penseelvoering, waarmee hij lachende mensen op een onbewaakt moment ‘ving’, was een enorme inspiratiebron voor Franse impressionisten. In de tentoonstelling (van 16 februari t/m 9 juni 2024) zijn bijna vijftig topwerken uit internationale collecties te zien. Een gouden kans om deze wat onderschatte kunstenaar beter te leren kennen. Over Margaret Breukink: Na haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht heeft ze als docent ruime ervaring opgedaan met kunsthistorisch onderwijs. Op een gedegen en prettige manier weet ze haar publiek te boeien en mee te nemen in de wondere wereld van de kunst.   Wanneer     Vrijdagmorgen 19 april 2024 Tijdstip       10.00 – 12.00 Locatie        In Kannen en Kruiken, Venekoterweg 54 Kosten        13,50 inclusief koffie/thee en koek

In de afgelopen jaren is Cultuurwerf uitgegroeid tot een begrip in de Stellingwerven en daar buiten.

De doelstelling van Cultuurwerf is om ervoor te zorgen dat er regelmatig interessante lezingen zijn, verspreid over de wintermaanden, over onderwerpen die te maken hebben met kunst en cultuur. Dit kunnen zeer uiteenlopende onderwerpen zijn, bijvoorbeeld schilderkunst, een kunststroming, architectuur, muziekgeschiedenis, een kunstenaar die over eigen werk vertelt of lezingen over actuele tentoonstellingen.

Daarnaast organiseert Cultuurwerf in de maanden januari en februari de jaarlijkse Wintercursus.