Cultuurwerf

  • Lezing Gustav Klimt en het Gouden Tijdperk van Wenen rond 1900

    Op vrijdagmorgen 23 september wordt de lezing ‘Gustav Klimt en het Gouden Tijdperk van Wenen rond 1900’ gehouden. Van 7 oktober 2022 tot 8 januari 2023 vindt in het Van Gogh museum Amsterdam onder de titel ‘Golden Boy, Gustav Klimt’ een grote overzichtstentoonstelling plaats van het werk van Gustav Klimt. Reden voor stichting Kunstwerf om kunsthistorica en freelance kunstdocent Margaret Breukink te vragen om vooruitlopend op deze tentoonstelling ons mee te nemen in het werk van deze schilder en de context waarin hij leefde. Klimt heeft als geen ander la belle époque van Wenen verbeeld als schilder èn minnaar van Weense societydames. Hij verdiende een vermogen en ook nu behoren zijn schilderijen tot de duurste kunstwerken ter wereld. In zijn werk roept hij een sprookjesachtige wereld op met een sinistere ondertoon. Klimt had een fijn gevoel voor de obsessies van zijn tijd, de jaren dat de psycho-analyse van Freud opgang maakte. Vooral de portretten tonen de dynamiek van de avant-garde beweging van de Wiener Sezession met mozaïekpatronen van kleur en glans, waar nogal wat goudverf in zit. Wanneer: Vrijdagmorgen 23 september Tijd: 10.00 uur tot 12.00 uur (zaal open 9.30 uur) Locatie: In Kannen en Kruiken (Venekoterwerg 52/54, 8431 HH Oosterwolde) Eigen bijdrage € 12,50,- (incl koffie of thee) Reserveren kan alleen online via onderstaand boekingsformulier.

In de afgelopen jaren is Cultuurwerf uitgegroeid tot een begrip in de Stellingwerven en daar buiten.

De doelstelling van Cultuurwerf is om ervoor te zorgen dat er regelmatig interessante lezingen zijn, verspreid over de wintermaanden. Over onderwerpen die te maken hebben met het snijpunt tussen Kunst en Religie en tevens lezingen over actuele tentoonstellingen in het land.

Daarnaast organiseert Cultuurwerf de jaarlijkse zes wekelijkse Wintercursus Kunstgeschiedenis, in de maanden januari en februari.