Cultuurwerf

  • Wintercursus 2023

    Jaarlijks houdt Cultuurwerf een wintercursus. Ditmaal wordt de cursus verzorgd door kunst- en architectuurhistoricus Hans de Man. Op drie vrijdagochtenden leidt hij de deelnemers, aan de hand van een presentatie, rond door de Hanzesteden Zwolle, Kampen en Deventer. Deze cursus vindt plaats bij In Kannen en Kruiken in Oosterwolde en wordt op de volgende drie ochtenden van 10.00 – 12.00 uur gehouden: 20 en 27 januari en 3 februari. Na afloop van deze serie worden een uitgebreide hand-out, veel schitterend historisch beeldmateriaal en stadswandelingen per mail verstrekt. De veertiende en vijftiende eeuw gelden als de Gouden Eeuw van de IJsselstreek. Steden als Kampen, Deventer en Zwolle kwamen tot grote bloei. Een belangrijke factor voor het succes was de Hanze, het internationale handelsnetwerk van het middeleeuwse Europa. In dit drieluik duiken de deelnemers dan ook eerst in de oorsprong en betekenis van dit middeleeuwse Hanzesysteem. Daarna wordt ingezoomd op de lokale situatie voor de steden Kampen, Zwolle en Deventer. Was de Hanze uitsluitend de sleutel voor succes van de Overijsselse steden of speelden ook andere factoren een rol? Wat kunnen we nog terugvinden uit die tijd en hoe ontwikkelden de steden Kampen, Zwolle en Deventer zich in latere eeuwen?  Kosten voor deelname bedragen € 75,-. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar. Reserveren kan alleen via onderstaand reserveringsformulier. Wanneer              20 januari, 27 januari en 3 februari  2023 Aanvang               10.00 uur tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur) Locatie: In Kannen en Kruiken, Venekoterwerg 52/54, 8431 HH Oosterwolde (ingang zaal nr. 54) Eigen bijdrage € 75,- (incl koffie of thee)

  • Cultuurwerf verzorgt lezing ‘Vermeer in zijn geschiedenis’

    Op vrijdagmorgen 17 maart verzorgt Cultuurwerf de lezing ‘Vermeer in zijn geschiedenis’. De bijeenkomst vindt plaats bij In Kannen en Kruiken in Oosterwolde en begint om 10.00 uur. Margaret Breukink, freelance kunstdocent, leidt de deelnemers in haar lezing met beelden door de hoogtepunten van de tentoonstelling ‘Vermeer in zijn geschiedenis’ die van 10 februari t/m 10 juni 2023 te zien is in het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum wijdt in het voorjaar van 2023 voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling aan de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. Met bruiklenen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit te worden. Het Rijksmuseum heeft zelf vier meesterwerken van Vermeer, waaronder het wereldberoemde Melkmeisje en Het Straatje. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de tentoonstelling in volle gang. Er wordt onder andere door beide musea onderzoek gedaan naar het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen. In de tentoonstelling in 2023 het Rijksmuseum zijn onder andere topstukken zoals het ‘Meisje met de parel’ (Mauritshuis, Den Haag), De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main), ‘Schrijvende vrouw met dienstbode’ (The National Gallery of Ireland, Dublin) en ‘Vrouw met de weegschaal’ (The National Gallery of Art, Washington D.C.) te zien. Daarnaast worden werken getoond die nooit eerder voor het publiek in Nederland te zien waren, waaronder de net gerestaureerde ‘Brief lezende vrouw aan het open raam’ uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Via onderstaand contactformulier kunt u reserveren. Wanneer                  vrijdagmorgen 17 maart 2023 Aanvang                   10.00 uur tot 12.00 uur (zaal open op 9.30 uur) Locatie                      In Kannen en Kruiken, Venekoterweg 52/54, Oosterwolde (ingang zaal nr 54) Eigen bijdrage        13.5O euro (incl. koffie of thee)

In de afgelopen jaren is Cultuurwerf uitgegroeid tot een begrip in de Stellingwerven en daar buiten.

De doelstelling van Cultuurwerf is om ervoor te zorgen dat er regelmatig interessante lezingen zijn, verspreid over de wintermaanden. Over onderwerpen die te maken hebben met het snijpunt tussen Kunst en Religie en tevens lezingen over actuele tentoonstellingen in het land.

Daarnaast organiseert Cultuurwerf de jaarlijkse zes wekelijkse Wintercursus Kunstgeschiedenis, in de maanden januari en februari.