Lezing over Edward Hopper (uitverkocht)
Margaret Breukink verzorgt in opdracht van Cultuurwerf op vrijdagmorgen 29 september een lezing over de Amerikaanse realistische schilder Edward Hopper 1882-1967). De titel is ‘Stilte voor de storm: de wereld van Edward Hopper’. De bijeenkomst vindt plaats bij In Kannen en Kruiken en begint om 10.00 uur. Edward Hopper beeldde de vervreemding en de eenzaamheid uit van het moderne, stedelijke leven. Eigenlijk spotte hij met het realisme. Hoe werkelijker zijn wereld lijkt, hoe meer je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. Hoppers schilderijen zijn monumenten voor de eenlingen die hij zag tijdens zijn lange reizen door Amerika: in bars, motels, restaurants, kantoorgebouwen, theaters en benzinestations. Wat gaat er schuil achter deze verstilde, gesloten figuren? De vreemde, broedende spanning die rondom hen hangt stoot af en oefent tegelijk een prikkelende aantrekkingskracht uit. Ook de ruimte zelf is emotie, zoals het zinnelijke spel van licht en schaduw op de kale wanden van een vertrek laat zien. Hopper weet door middel van subtiele suggesties de kijker te verleiden tot speculaties over een mogelijke clou, zonder deze ooit weg te geven De locaties van zijn schilderijen zijn filmisch te noemen en zwaar beïnvloed door de cinema (film-noir). De scherpe lijnen, minimalistische compositie en de uitgesproken kleur- en lichtval waren een bron van inspiratie voor regisseurs als Hitchcock. Nog steeds laten filmmakers zich door het werk van Hopper inspireren, getuige het gestileerde eerbetoon van Gustav Deutsch: ‘Shirley, Visions of reality’ uit 2013. Margaret Breukink studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en deed als docent ruime ervaring op aan de Rijksuniversiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch onderwijs in Amsterdam. Als enthousiaste verhalenverteller verrijkt zij haar colleges met uitstapjes naar literatuur, muziek, (sociale) geschiedenis, politiek en andere invloeden die van belang zijn om een kunstwerk in zijn tijd te kunnen plaatsen. Wanneer vrijdagmorgen 29 september 2023 Aanvang 10.00 uur tot 12.00 uur (zaal open om 09.30 uur) Locatie: In Kannen en Kruiken Venekoterwerg 52/54, 8431 HH Oosterwolde Kosten: € 13,50,- (incl. koffie of thee)
Lezing ‘Over Grafheuvels en Grijpvogels’
In het kader van de Themamaand in oktober ‘Verhalen voor eens en altijd – sprookjes, volksverhalen en fantasy’ heeft de werkgroep Cultuurwerf Blue van der Zwan uitgenodigd. Zij geeft op vrijdagmorgen 6 oktober een lezing over de geschiedenis van de Nedersaksische sprookjes. Blue van der Zwan is museumdocent en educator bij het Drents Museum en gaf vorig jaar in opdracht van Cultuurwerf al een boeiende lezing over Pompeï en Herculaneum. Zij is een liefhebber van archeologie en levende geschiedenis. Daarnaast is zij een enthousiast verhalenverteller met een voorkeur voor volksvertellingen, sprookjes en de klassieke mythologie: „Verhalen zijn soms net levende wezens. Zo hebben verhalen een familie, verhalen waar ze aan verwant zijn. Sommige sterven terwijl andere worden geboren, ze groeien en veranderen, ze ontwikkelen zich door de tijden heen.” Hoe zit dat met de streekverhalen uit onze omgeving? Hoe oud zijn ze? Tot welke familie behoren zij en welke overeenkomsten kun je vinden tussen verhalen uit bijvoorbeeld de Stellingwerven en die uit Drenthe? In de lezing ‘Over Grafheuvels en Grijpvogels’ neemt Blue de aanwezigen mee door de geschiedenis van de volksverhalen uit onze eigen omgeving. Wanneer: vrijdagochtend 6 oktober Aanvang: 10.00 uur Locatie: In Kannen en Kruiken, Venekoterweg 52, Oosterwolde Kaartjes kosten € 10,- (incl. koffie/thee) en zijn enkel via onderstaand reserveringsformulier verkrijgbaar.
In de afgelopen jaren is Cultuurwerf uitgegroeid tot een begrip in de Stellingwerven en daar buiten.
De doelstelling van Cultuurwerf is om ervoor te zorgen dat er regelmatig interessante lezingen zijn, verspreid over de wintermaanden, over onderwerpen die te maken hebben met kunst en cultuur. Dit kunnen zeer uiteenlopende onderwerpen zijn, bijvoorbeeld schilderkunst, een kunststroming, architectuur, muziekgeschiedenis, een kunstenaar die over eigen werk vertelt of lezingen over actuele tentoonstellingen.
Daarnaast organiseert Cultuurwerf in de maanden januari en februari de jaarlijkse Wintercursus.