Cultuurwerf

 • Van Boedapest naar Boekarest rond 1900 – Historie, kunst en architectuur

  Lezing met beelden op vrijdag 29 oktober 2021 om 10.00 uur in de bovenzaal hotel van de Zon door mevrouw drs Monique Stommel Hongarije en Roemenië De weg van Boedapest naar Boekarest is een klein stukje op de kaart van Europa (ca. 840 km), maar rijk aan historie en unieke architectuur. De weg loopt door het hart van het oude Europa, waar zich rond 1900 grote veranderingen voltrokken. Technologische en industriële ontwikkelingen hadden maatschappelijke verschuivingen tot gevolg en er ontstonden nieuwe machtsverhoudingen. Zo werden door het uiteenvallen van het Habsburgse Rijk letterlijk en figuurlijk grenzen verlegd die tot op de dag van vandaag spanningen veroorzaken, bijvoorbeeld tussen Hongarije en Roemenië. Het zijn dan wel buurlanden, maar ze verschillen meer dan veel mensen denken. De ontstaansgeschiedenis van beide landen is anders, hun religieuze achtergrond verschilt en de natiestaten, zoals ze eind 19e eeuw werden gecreëerd, vormen de basis voor uiteenlopende nationalistische gevoelens die tot in onze 21ste eeuw worden gekoesterd. Kunst en architectuur rond 1900 In de lezing bekijken we hoe het ‘nieuwe’ Hongarije en Roemenië zichzelf zagen rond 1900 en wat we daarvan kunnen terugvinden in de kunst en architectuur van die periode. Wat betekenden de conservatieve bouwstijlen als classicisme en neo-gotiek binnen de historische context van deze landen, en wat was de plaats van de avant-garde architectuur als Art Deco en Jugendstil.  De visie van originele, veelzijdige architecten en vormgevers als Odön Lechner en Károly Kós is overal langs de route van Boedapest naar Boekarest terug te vinden, net als de kleurige keramiek van Vilmos Zsolnay. Drs Monique Stommel Drs. Monique Stommel studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten en vervolgens Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Universiteit te Leiden. Wat haar gaandeweg steeds meer ging interesseren waren de vragen over de historische context waarin kunst en architectuur ontstaan: Wat kunnen kunst en architectuur vertellen over de tijd waarin het werd gemaakt? En: welke invloed had de geschiedenis op de kunst en de architectuur die we nu zien? Wanneer               vrijdagmorgen 29 oktober 2021 Aanvang               10.00 uur (tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur) Locatie                  Bovenzaal hotel de Zon, Oosterwolde Eigen bijdrage      € 10,-

 • Lezing Viva la Frida!

  Op vrijdagmorgen 19 november 2021 organiseert stichting Kunstwerf om 10.00 uur deze lezing met beelden in de bovenzaal van hotel de Zon te Oosterwolde. Van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 presenteert het Drents museum de tentoonstelling Viva la Frida! In deze tentoonstelling is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen te zien. Naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, is de tentoonstelling uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo (dat voorheen bekend stond als de Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico Stad met onder meer kleding, korsetten en sieraden. Topstukken uit de Olmedo-collectie Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De collectie is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. Sleutelstukken uit deze collectie, De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945) zijn in Assen te zien. Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis Dankzij Museo Frida Kahlo kunnen bezoekers van Viva la Frida! ook kledingstukken, beschilderde korsetten en juwelen van de kunstenares bewonderen. Tegen het einde van 2003 werden veel bezittingen van Kahlo en Rivera teruggevonden in het Blauwe Huis (nu Museo Frida Kahlo), nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. Naast foto’s, documenten en kledingstukken omvat de collectie veel van Kahlo’s persoonlijke bezittingen, tekeningen en speelgoed. Wereldwijd icoon en cultfiguur De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) doorbrak alle taboes van haar tijd en groeide uit tot cultfiguur. Door een ernstig busongeluk leed ze veel pijn en onderging door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan, was haar grote liefde voor de kunst, voor haar man de kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schilderde kleurrijke zelfportretten vol symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met de kunstenaar Diego Rivera en haar gebroken lichaam stonden centraal. Margaret Breukink, freelance kunstdocent, leidt ons in haar lezing met beelden door de hoogtepunten van deze tentoonstelling. Na  haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht heeft zij als docent ruime ervaring opgedaan aan de Rijks Universiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Zie ook haar website www.margaret-art.nl   Wanneer                vrijdagmorgen 19 november 2021       Aanvang               10.00 uur (tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur) Locatie                  Bovenzaal hotel de Zon, Oosterwolde Eigen bijdrage      € 10,- (incl koffie of thee)

 • Lezing door Johannes Bosgra

  De fotograaf en pianist Johannes Bosgra (1979 Hardegarijp) reist al vanaf jonge leeftijd de wereld over naar de meest desolate plekken om zijn beelden te maken. Van Antarctica tot Alaska. Op vrijdagmorgen 3 december van 10.00 – 12.00 uur geeft hij een lezing in de bovenzaal van hotel De Zon in Oosterwolde. Bosgra laat zich inspireren door de hedendaagse klassieke muziek en de beeldende kunst. Bosgra’s werk bestaat uit verstilde landschappen, vaak op de scheidslijn tussen figuratie en abstractie. In zijn werk verkent hij de verbanden tussen klassieke muziek en beeldende kunst. Hij werkt samen met musici om ‘gesamkunstwerken’ van beeldende kunst en klassieke muziek te maken. Bosgra’s werk is internationaal tentoongesteld, zoals in de New World Symphony Hall in Miami, maar ook dichter bij huis in de Doelen in Rotterdam en Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Zijn serie Bomen van Bosgra was te zien in een solopresentatie op de grote kunstroute Open Stal in Oldeberkoop en in een solotentoonstelling in torenkasteel De Schierstins in 2019/2020. Internationaal ontving hij vele prijzen. Zo werd hij onder andere uitgeroepen tot ‘natuurfotograaf van het jaar’ bij de Prix de la Photographie Paris’ en won hij goud bij de Moskow International Foto Awards. Bij het maken van de compositie van een beeld laat Bosgra zich inspireren door klassieke muziek en zoekt hij naar harmonie, ritme en subtiele kleurtonen in het beeld. „Ik kies het licht en de onderdelen in het landschap zorgvuldig bij elkaar, zodat de essentie van de plek verstild en enigszins geabstraheerd naar boven komt.” Op verzoek van de Amerikaanse componist Philip Glass heeft hij een video- installatie gemaakt. De minimalistische zeegezichten zijn door Bosgra exact afgestemd op de muziek van Glass, zodat de muzikale en beeldtaal gezamenlijk een audiovisuele ervaring creëren waarin het publiek wordt ondergedompeld. Videoprojectie en tentoonstelling fotograaf Johannes Bosgra in Miami en Rotterdam (© Foto Johannes Bosgra) Wanneer               3 december Aanvang               10.00 uur (tot 12:00 uur; zaal open 9.30 uur) Locatie                  Bovenzaal hotel de Zon, Oosterwolde Eigen bijdrage      € 10,-

 • Nieuwe data Wintercursus

    Vanwege corona moest de wintercursus 2021 helaas worden geannuleerd. Inmiddels zijn er nieuw data bekend. De cursus met als thema ‘Art nouveau en Art Deco’ wordt gehouden in de periode van 21 januari tot 4 maart 2022. Het betreft in totaal zes vrijdagochtenden in de bovenzaal van Hotel De Zon in Oosterwolde: 21-01; 28-01; 04-02; 11-02; 18-02 en 04-03. Tussen 1890 en 1914 ontstond de Art Nouveau. De industriële revolutie van de 19de eeuw en de daaruit voortkomende fabrieksmatige productie had tot dan toe, zo vond men, niet veel fraais voortgebracht. De nieuwe kunstbeweging wilde de leefomgeving mooier maken en tegelijk verbeteren. In eerste instantie is het dan ook de kunstnijverheid die een hoofdrol speelt, in tweede instantie de architectuur en de schilderkunst (inclusief grafiek). Overal kreeg deze nieuwe kunstbeweging een eigen naam: in Frankrijk en België Art Nouveau, in Engeland Modern Style of Liberty Style, in Duitsland Jugendstil en in Nederland Nieuwe Kunst. Ook het uiterlijk is per land verschillend; van sierlijke florale motieven tot een sobere, geometrische variant. Allesomvattend uitgangspunt was het idee van een ‘totaalkunstwerk’. Niets moest worden uitgesloten: trapleuning, deurlijst, balkonhek, bestek, schilderij aan de wand, meubilair alles was even belangrijk, net zo belangrijk als het ontwerp voor de metro, een warenhuis of een postkantoor.        Art Deco was, nog meer dan haar voorganger de Art nouveau, een eclectische stijl, die uit vele bronnen putte. De stijl kwam op in het interbellum, met haar snelle industriële ontwikkeling. Art Deco omarmde de technologie en het gebruik van nieuwe materialen als aluminium, bakeliet en chroom. De stijl kenmerkt zich door gedurfd kleurgebruik, bijzondere gebogen, afgeronde vormen en luxe ornamentatie. Het is tot op de dag van vandaag het archetype van modern industrieel design. De cursus wordt verzorgd door Margaret Breukink. Na  haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht heeft zij als docent ruime ervaring opgedaan aan de Rijks Universiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Zie ook haar website www.margaret-art.nl. Binnenkort kunt u via deze website reserveren. Kosten voor de cursus bedragen € 135,- (incl koffie/thee en syllabus).

LET OP:

 1. Ons programma kunt u vanaf 25 september alleen bezoeken met een coronatoegangsbewijs. Om te controleren dat het coronatoegangsbewijs van u is, vragen we ook naar uw legitimatiebewijs.
 2. Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt.
 3. Er geldt een tijdsslot: dit betekent dat je maximaal 30 minuten voor een voorstelling aanwezig mag zijn en dat bij te laat komen er geen toegang meer is tot de zaal.
 4. Desinfecteer je handen bij binnenkomst.
 5. Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog.
 6. Schud geen handen.
 7. Volg de aanwijzingen van de vrijwilligers te allen tijde op.

In de afgelopen jaren is Cultuurwerf uitgegroeid tot een begrip in de Stellingwerven en daar buiten.

De doelstelling van Cultuurwerf is om ervoor te zorgen dat er regelmatig interessante lezingen zijn, verspreid over de wintermaanden. Over onderwerpen die te maken hebben met het snijpunt tussen Kunst en Religie en tevens lezingen over actuele tentoonstellingen in het land.

Daarnaast organiseert Cultuurwerf de jaarlijkse zes wekelijkse Wintercursus Kunstgeschiedenis, in de maanden januari en februari.