Lezing ‘Op het snijpunt van religie en kunst – Het gebedenboek van Maria van Gelre’

In samenwerking met de Werkgroep Activiteiten Dorpskerk en de commissie vorming en toerusting houdt Stichting Kunstwerf op maandagavond 10 december de lezing ‘Op het snijpunt van religie en kunst – Het gebedenboek van Maria van Gelre’. Deze tweede lezing van de reeks ‘Op het snijpunt van religie en kunst’ wordt verzorgd door Margaret Breukink.

Op 24 februari 1380 werd Maria geboren als Marie d’Harcourt.in het Franse La Saussaye (Normandië). Zij was de dochter van Jean VI, graaf van Aumale en Catherine de Bourbon. Tijdens haar jeugd verbleef zij als hofdame aan het hof van hertog Louis d’Orléans. Deze werd 23 november 1407 vermoord. In de jaren daarna heeft Maria opdracht gegeven tot het maken van haar uitzonderlijk ambitieuze gebedenboek. Op 23 februari 1415voltooide kopiist Helmich die Lewe de tekst van het uitzonderlijke gebedenboek voor Maria van Gelre. Jarenlang moet hij hebben geschreven, zwijgend voortwerkend aan wat zonder twijfel zijn grootste prestatie was: een complex gebedenboek van meer dan 1200 bladzijden. Pas jaren na 1415 moet het boek in alle pracht gereed zijn geweest. Dit prachtig geïllustreerde gebedenboek, één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland.

Vanaf 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 is een selectie van 40 gerestaureerde pagina’s uit het  gebedenboek van Maria van Gelre te zien in het museum Valkhof te Nijmegen.

Drs. Margaret Breukink docent kunstgeschiedenis verbonden aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam, zal de tentoonstelling nader toelichten.

Reserveer hier