Wintercursus 2020 (VOL RESERVEREN NIET MEER MOGELIJK)

Na de succesvolle wintercursus 2019 organiseert stichting Kunstwerf vanaf 24 januari 2020 weer een nieuwe wintercursus. Deze cursus vindt plaats in de bovenzaal van hotel De Zon in Oosterwolde o.l.v. kunsthistorica en freelance kunstdocent drs. Margaret Breukink en is op de volgende zes vrijdagochtenden van 10.00 – 12.00 uur:

24-01; 31-01; 07-02 en vervolgens: 21-02; 28-02 en 06-03.

Titel: STEDENTRIP 2.0”

Het programma ziet er als volgt uit:

1 Florence, Renaissance onder De’ Medici

2 Brugge en de noordelijke Renaissance

3 Venetië, pracht en praal onder de ´Doge´

4 ´Georgian´ Londen: klassieke elegantie

5 Wenen, in de voetsporen van Gustav Klimt

6 Amsterdam en het expressionisme: de Amsterdamse School

Deze zes steden zijn over de hele wereld beroemd om hun kunst en geschiedenis. Van elke stad wordt in deze cursus het historische centrum, de geschiedenis en het karakter in een bepaalde, belangrijke periode toegelicht. Naast architectuur, straten en pleinen komt beeldende kunst ruim aan de orde.

Eigen bijdrage: € 125,- (incl koffie/thee en syllabus)

Meer informatie:

In deze steden die in de cursus aan de orde komen vonden belangrijke artistieke vernieuwingen plaats. In Florence en Brugge was dat bijvoorbeeld de overgang van de gestileerde charme van de Gotiek naar de klassieke schoonheid van de Renaissance. Rijke kooplieden en bankiers investeerden in fraaie paleizen en kerken. Venetië heerste over een groot deel van de Middellandse Zee. Door handelsbetrekkingen met Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse rijk, heeft de oosterse invloed (San Marco) hier langer geduurd dan in de rest van Italië. Na de grote brand van Londen in 1666 werd de stad in de onder koning George I een grote speler op de wereldmarkt. ‘Georgian style’ stadsplanning kent ruime pleinen of ‘squares’ omzoomd door stijlvolle woonhuizen in variaties op klassieke thema’s. Wenen onderging eind 19de eeuw ingrijpende veranderingen. Een belangrijk keizerlijk project was de Ringstraße, een pronkstraat die de glorie van het Habsburgse Rijk moest symboliseren. Klimt’s kunst ontstond tijdens deze artistieke bloeiperiode en wordt vaak geassocieerd met de Jugendstilbeweging en de Art-Nouveau. Stadsvernieuwing is ook aan de orde in Amsterdam, begin 20ste eeuw. De Amsterdamse School kenmerkte zich door het gebruik van plastische, expressieve en fantastische vormen. Woningbouwverenigingen omarmden het streven naar maatschappelijke verbetering van de arbeider en verstrekten grote opdrachten.

De wintercursus zit vol, dus reserveren kan niet meer.