Lezing Noord-Korea “De verbeelde werkelijkheid”

 

Op vrijdagmorgen 9 oktober 2020 organiseert Stichting Kunstwerf om 10.00 uur deze lezing met beelden in de bovenzaal van hotel De Zon te Oosterwolde.

In de lezing Noord-Korea: ‘De verbeelde werkelijkheid’ neemt Drs. Marc Roth je mee naar het meest gesloten land ter wereld.

De plekken, plaatsen en dingen die je te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terecht komt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms ook wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

In deze lezing geeft Marc een inkijkje in ‘s werelds meest gesloten samenleving en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid’. De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea.

Marc Roth heeft jaren geleden samen met Rusland- en Oost-Europadeskundige Drs. Marie-Thérèse ter Haar de reisorganisatie Empirique opgezet. Zij heeft deze daarna uitgebouwd tot de Rusland & Oost-Europa Academie van nu en geeft talloze lezingen en cursussen door het hele land. (onder andere “Hoogtepunten van de Russische schilderkunst” op 26 oktober 2020 in de Dorpskerk te Oosterwolde). Zelf is Roth verdergegaan met een andere reisorganisatie, Roth Spark Travel, waar de nadruk meer ligt op ‘moeilijk’ toegankelijke bestemmingen zoals bijvoorbeeld Noord-Korea.

Zijn lezingen uit het verleden waren vaak verbonden met de reizen van deze reisorganisaties, maar dat heeft hij inmiddels losgekoppeld. Zijn verhaal heeft meer te maken met het surrealistische decor waarin je terechtkomt en mede daarom is ook de titel ‘Verbeelde Werkelijkheid’ naar voren gekomen. De lezing is grotendeels gebaseerd op zijn eigen ervaringen en probeert een inkijkje te geven in het onbekende van het land. Marc Roth werkt op reis- en kunstgebied samen met Nicholas Bonner. Bonner (1961, Groot-Brittannië), opgeleid als landschapsarchitect, woont al twintig jaar in Beijing van waaruit hij culturele uitwisselingsprogramma’s organiseert met Noord Korea. Zijn organisatie heeft onder meer Floortje Dessing, Tom Waes en recent nog Michael Palin naar Noord-Korea gebracht voor documentaires/reisprogramma’s. Bonner heeft bovendien verschillende interessante kunstprojecten opgezet, waar de grenzen van het socialistisch realisme werden opgezocht. Een voorbeeld hiervan is het project ‘Utopian Tours’ dat in 2014 met het Korea paviljoen de Gouden Leeuw op de Architectuur Biënnale van Venetië won. Ook hieraan schenkt Roth in zijn lezing aandacht.

Eigen bijdrage      € 10,- (incl koffie of thee)

Onderstaand kunt u reserveren. Let op: bij aankoop van meerdere entreebewijzen gaan wij ervan uit dat u uit hetzelfde huishouden afkomstig bent (dit ivm corona). Is dit niet het geval, dan moet u voor degene(n) uit het andere huishouden een aparte reservering plaatsen.

Kunt u onderstaand geen beschikbare datum kiezen, dan is de activiteit volgeboekt. Neem eventueel contact op via cultuurwerf@kunstwerf.com om op de reservelijst geplaatst te worden.