Lezing hoogtepunten Russische schilderkunst geannuleerd

Onderstaande lezing stond gepland op maandag 26 oktober 2020, maar is vanwege corona helaas geannuleerd. De personen die reeds een toegangsbewijs hebben gekocht, ontvangen hierover nog persoonlijk bericht en krijgen hun geld uiteraard terug.

Het betreft een lezing met beelden in de Dorpskerk in Oosterwolde. Thema is ‘Hoogtepunten van de Russische schilderkunst’. De lezing wordt verzorgd door Rusland- en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Welk Russisch kind is niet opgevoed met de beroemde schilderijen van de Tretjakov-galerij, het museum voor Russische kunst Moskou. Tijdens deze lezing maken de deelnemers een virtuele reis langs de belangrijkste topstukken en krijgen ze een goed beeld van de roerige Russische geschiedenis en de mysterieuze Russische ziel.

Van prachtige historiestukken van Vasnetsov en Soerikov, van de Russische Oriëntalistische sferen van Veresjagin tot de portretschilderkunst van Ilja Repin. Alleen laatstgenoemde kunstenaar heeft bekendheid gekregen in het westen, maar juist ook zijn tijdgenoten zijn stuk voor stuk Russische grootheden.

Onbekend

Waarom weten we in het westen zo weinig van deze schilderkunst? Vaak kennen we wel de westerse kopstukken uit de Hermitage, maar gaan we voorbij aan de Russische meesters die in de Tretjakovgalerij in Moskou te zien zijn of in het Russisch museum te Sint Petersburg. Dat het onterecht is dat we deze Russische schilders niet kennen, zullen de bezoekers na het bijwonen van deze lezing zeker onderstrepen.

De lezing begint om 20.00 uur. Kosten bedragen € 10,-. Uiteraard heeft de gezondheid van onze bezoekers en vrijwilligers de volle aandacht. We houden ons dan ook nauwkeurig aan de richtlijnen van het RIVM

i.v.m. het coronavirus is er geen pauze, is het aantal plaatsen beperkt en kan reserveren en betalen alleen digitaal. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst gehonoreerd. Vol = vol.
Met onderstaande reservering gaat u akkoord dat uw gegevens indien nodig worden vertrekt aan de GGD

Viktor Vasnetsov (1848-1926),
‘Ivan de Verschrikkelijke’, 1897

Vasily Soerikov (1848-1916) , 
Tretjakovgalerij, Moskou.