Cultuurwerf verzorgt lezing ‘Vermeer in zijn geschiedenis’ (uitverkocht)

Op vrijdagmorgen 17 maart verzorgt Cultuurwerf de lezing ‘Vermeer in zijn geschiedenis’. De bijeenkomst vindt plaats bij In Kannen en Kruiken in Oosterwolde en begint om 10.00 uur.

Margaret
Breukink, freelance kunstdocent, leidt de deelnemers in haar lezing met beelden door de hoogtepunten van de tentoonstelling ‘Vermeer in zijn geschiedenis’ die van 10 februari t/m 10 juni 2023 te zien is in het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum wijdt in het voorjaar van 2023 voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling aan de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. Met bruiklenen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit te worden.

Het Rijksmuseum heeft zelf vier meesterwerken van Vermeer, waaronder het wereldberoemde Melkmeisje en Het Straatje. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de tentoonstelling in volle gang. Er wordt onder andere door beide musea onderzoek gedaan naar het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen.

In de tentoonstelling in 2023 het Rijksmuseum zijn onder andere topstukken zoals het ‘Meisje met de parel’ (Mauritshuis, Den Haag), De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main), ‘Schrijvende vrouw met dienstbode’ (The National Gallery of Ireland, Dublin) en ‘Vrouw met de weegschaal’ (The National Gallery of Art, Washington D.C.) te zien. Daarnaast worden werken getoond die nooit eerder voor het publiek in Nederland te zien waren, waaronder de net gerestaureerde ‘Brief lezende vrouw aan het open raam’ uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden.

Deze lezing is inmiddels uitverkocht. U kunt niet meer reserveren.

Wanneer                  vrijdagmorgen 17 maart 2023

Aanvang                   10.00 uur tot 12.00 uur (zaal open op 9.30 uur)

Locatie                      In Kannen en Kruiken, Venekoterweg 52/54, Oosterwolde (ingang zaal nr 54)

Eigen bijdrage        13.5O euro (incl. koffie of thee)