Moluks feest Pasar Maluku

Op 23 september vindt in Winkelhart Oosterwolde het Molukse feest Pasar Maluku plaats. Vorig jaar hebben we een Molukse themamaand gehouden. Dat was zo’n succes, dat is besloten om dit jaar een breed gedragen Moluks feest te houden. Het publiek staat diverse muzikale optredens te wachten, een film, expositie, workshops en een markt. Onderstaand een overzicht.

Programma podium Winkelhart:

12.30 uur officiële opening

12.35 – 12.50 uur Tjakalele (Molukse krijgsdans)

13.00 – 13.15 uur Spoken Word met dichter en publicist Djodjie Rinsampessy

13.15 – 14.00 uur Simeon and Friends band

14.00 – 14.10 uur dansoptreden van de talentgroep van Brigitte Hoogkamp

14.30 – 15.15 uur Hati Maluku band

15.45 – 16.15 uur Goyang band

16.15 – 16.30 uur Pantun met Djodjie en gasten

16.30 – 16.55 uur Goyang

16.55 – 17.00 uur Afsluiting en einde markt

Markt:

Tijdens de Pasar Maluku is er een markt in de Stationsstraat met o.a. Moluks eten, Molukse merchandise en boeken van Djodjie Rinsampessey. Kees Timmerman staat er met zijn boek ‘Kamp Ybenheer & Kamp Oranje’.

Expositie:

In het pand Stipepassage 2 is een expositie te zien van Yoram de Kock over de Molukse identiteit. Yoram is een kunstenaar uit Amsterdam, geboren in Oosterwolde.

Hij was een van de twee geselecteerde kunstenaars die meededen aan de ontwerpopdracht voor een Landelijk Moluks Monument.

Hoewel hij niet degene is geworden die het monument gaat uitvoeren, vertelt hij wel een indrukwekkend verhaal en heeft hij een prachtig ontwerp gemaakt.

https://www.landelijkmoluksmonument.nl/yoramdekock/

Daarnaast is er een expositie in de etalage van Bruna met foto’s van Nus Sahureka die ook de geschiedenis en cultuur van de Molukse gemeenschap belichten.

Workshop Pantun met Djodjie Rinsampessy:

Direct na zijn optreden geeft Djodjie een workshop Pantun (een Moluks kwatrijn dichtvorm) in het Bruin Café (Stationsstraat 5 in Oosterwolde). De kosten daarvan zijn € 5,-. Belangstellenden kunnen zich via het reserveringsformulier onderaan deze pagina aanmelden voor deze workshop.

Djodjie CA Rinsampessy is dichter, publicist en is werkzaam als cultuurcoach in Assen. Hij publiceerde artikelen in diverse kunst en Molukse bladen. In 1996 debuteerde hij met de dichtbundel ‘Begitu Sadja, Zomaar’. Inmiddels heeft hij een aantal dichtbundels en publicaties op zijn naam staan. Samen met Guido Abuys publiceerde hij eind 2022, het boek ‘Van Top Tot Teen Molukker, vijf generaties in Assen’  dat eind maart 2023 door de CvdK in Drenthe tevens juryvoorzitter  Jetta Klijnsma,  tot winnaar werd uitgeroepen van de DHV-prijs 2022, de Drents Historische Vereniging. Het boek won zowel de jury-  als de publieksprijs.

Tijden zijn workshop ‘PANTUN, Ik ben geen deskundige maar belangstellende’ gaat hij samen met deelnemers bezig met de Pantun, een dichtvorm (kwatrijn) waar vooral de eerste generatie Molukkers vaardig in zijn. Bij de tweede generatie is het bezig zijn met de Pantun niet vanzelfsprekend. Als dichter en publicist hoopt Rinsampessy Molukse deelnemers en belangstellenden, middels deze workshop de deelnemers meer te interesseren voor de Pantun en vooral plezier te krijgen met de Pantun!

Tijdens de workshop gaat de deelnemer zich bezighouden met:

Een eigen verhaal, met associëren, de betekenis van pantun, het schrijven van de eigen pantun, zingen en delen van je eigen pantun(s).

Filmavond:

In ’t Jop (Moskampweg 3 in Oosterwolde) wordt van 19.00  – 22.00 uur de film ‘Kleinkinderen van de Oost’ vertoond. De kosten zijn 5 euro, jongeren tot 18 jaar gratis. Allen via deze website te reserveren, klik hier.

Oorsprong:Nederland / Indonesië | Geregisseerd door:Daan van Citters | Releasedatum: 6 april 2023

Daan van Citters en Joenoes Polnaija volgen het spoor van hun opa’s in Indonesië. Die vochten beiden voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid: Daans opa als vrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun indringende reis dwingt hen zichzelf moeilijke vragen te stellen: over schuld, schaamte en transgenerationeel trauma.