Lezing ‘Over Grafheuvels en Grijpvogels’

In het kader van de Themamaand in oktober ‘Verhalen voor eens en altijd – sprookjes, volksverhalen en fantasy’ heeft de werkgroep Cultuurwerf Blue van der Zwan uitgenodigd. Zij geeft op vrijdagmorgen 6 oktober een lezing over de geschiedenis van de Nedersaksische sprookjes.

Blue van der Zwan is museumdocent en educator bij het Drents Museum en gaf vorig jaar in opdracht van Cultuurwerf al een boeiende lezing over Pompeï en Herculaneum. Zij is een liefhebber van archeologie en levende geschiedenis.

Daarnaast is zij een enthousiast verhalenverteller met een voorkeur voor volksvertellingen, sprookjes en de klassieke mythologie: „Verhalen zijn soms net levende wezens. Zo hebben verhalen een familie, verhalen waar ze aan verwant zijn. Sommige sterven terwijl andere worden geboren, ze groeien en veranderen, ze ontwikkelen zich door de tijden heen.”

Hoe zit dat met de streekverhalen uit onze omgeving? Hoe oud zijn ze? Tot welke familie behoren zij en welke overeenkomsten kun je vinden tussen verhalen uit bijvoorbeeld de Stellingwerven en die uit Drenthe?

In de lezing ‘Over Grafheuvels en Grijpvogels’ neemt Blue de aanwezigen mee door de geschiedenis van de volksverhalen uit onze eigen omgeving.

Wanneer:  vrijdagochtend 6 oktober

Aanvang: 10.00 uur

Locatie: In Kannen en Kruiken, Venekoterweg 52, Oosterwolde

Kaartjes kosten € 10,- (incl. koffie/thee) en zijn enkel via onderstaand reserveringsformulier verkrijgbaar.