Wonderlijke figuren aan het werk!

Op drie verschillende locaties in de gemeente is zaterdag 14 oktober de workshop ‘Sprookjes verbeeld – Wonderlijke figuren aan het werk!’ verzorgd. Op deze activiteit van Stichting Kunstwerf kwamen zowel veel kinderen als volwassenen af. „Heel geslaagd”, blikt Marjolein Spitteler, coördinator van Kunstwerf, tevreden terug.

De workshop werd op drie verschillende locaties aangeboden: in dorpskamer De Den in Appelscha, dorpshuis De Enter in Haulerwijk en dorpshuis Grietenijhûs in Makkinga. De begeleiding was in handen van de kunstenaars Anna Bouman, Marcel Prins en Martina Hladikova. „Ze hadden allemaal voor een eigen insteek gekozen”, vertelt Marjolein. „Zo had Martina een verhaal bedacht over drie wezens die vroeger in het Fochtelooërveen leefden, Anna hield een uitgebreide presentatie met foto’s over het gebied Diaconieveen en bij Marcel lag de focus op de Weperbult en dan met name op de beestjes die uit de bult zouden kunnen komen.”

Bij alle workshops stond het creëren van wonderlijke figuren centraal, zoals de reuzen Ulbe en Brommert, die volgens een authentiek Stellingwerfs volksverhaal de Kale Duinen bij Appelscha hebben laten ontstaan. „De deelnemers hebben ervan genoten en er werd veel samengewerkt tussen jong en oud. Het heeft prachtige creaties opgeleverd.”

Vanaf donderdag 19 oktober is er in de bibliotheek in Oosterwolde een expositie te zien van alle prachtige werken die door de deelnemers zijn gemaakt.

Kinderatelier

De workshop ‘Sprookjes verbeeld – Wonderlijke figuren aan het werk!’ maakte onderdeel uit van de themamaand ‘Verhalen voor eens en altijd – sprookjes, volksverhalen en fantasy’. Relatief gezien hadden veel kinderen zich voor deze activiteit opgegeven. „We hebben duidelijk in een behoefte voorzien en het is dan ook mooi om te kunnen melden dat Kunstwerf in januari start met een speciaal kinderatelier.”

Onlangs is hier in het Stellingwerf College een ruimte voor beschikbaar gekomen. Deze wordt momenteel geschikt gemaakt om workshops te kunnen geven. Op een vaste dag in de week kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd er terecht voor het volgen van workshops. Hier komt op een later moment in het jaar meer informatie over.