Boeiende lezing door Suzanna Jansen

Schrijfster Suzanna Jansen gaf donderdag 20 maart een lezing in de aula van het Stellingwerf College. Bijna honderd bezoekers luisterden geboeid naar haar verhaal, dat voor de oudere bezoekers behoorlijk herkenbaar was.

‘Het was woensdag, geen wasdag, toch hing mijn moeder een laken aan het rek’. Dit schrijft Suzanna Jansen op een van de eerste bladzijden van het boek ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’. Suzanna’s moeder schaarde zich op die dag in 1981 aan de zijde van de vrouwenbeweging, die een vrouwenstaking had uitgeroepen vanwege een omstreden abortuswet.

Suzanna’s moeder Betsy was toen 58 jaar, en had al een huisvrouwenleven achter zich. Over dat huisvrouwenleven uit de vorige eeuw schreef Suzanna Jansen het boek ‘De Omwenteling’. Afgelopen donderdag hield ze er een lezing over in Oosterwolde, op uitnodiging van de werkgroep Alles Rondom Taal van Kunstwerf.

Een aantal kwesties die ze aansneed: goed opgeleide vrouwen als Betsy kwamen allemaal op kantoor te werken, maar moesten ontslag nemen als ze gingen trouwen en waren door het huwelijk niet meer handelingsbekwaam. Hun man werd de baas over hun bezit. Vrouwen moesten altijd beschikbaar zijn voor seks, het is de huwelijkse plicht, zo lieten de pastoors het katholieke volksdeel weten.

Klemgezet

Begin jaren zestig van de vorige eeuw voelden steeds meer vrouwen zich klemgezet in hun huisvrouwenbestaan. Ook Betsy overkwam dat, ze moest zelfs in een rusthuis voor overspannen huisvrouwen worden opgenomen. Men wist toen niet wat men met die vrouwen aan moest. We zouden nu zeggen dat ze depressief waren. Enkele jaren later ontstond de beweging die bekend is als de tweede feministische golf, met Joke Smit als een van de voorvechtsters. Zij schreef in 1967 het belangwekkende artikel ‘Het onbehagen bij de vrouw. Veel later zaten Suzanna en haar moeder samen op het VWO, en deden ze tegelijk eindexamen.

In 1922 kregen de vrouwen voor het eerst stemrecht. Daarna heeft het 100 jaar geduurd voor er evenveel vrouwen als mannen in de regering zaten. Gelijke rechten lijken vanzelfsprekend, maar de rechten van vrouwen staan nog steeds onder druk.

In de pauze konden er boeken van de schrijfster worden gekocht, die zij signeerde. Daarna beantwoordde ze vragen uit de zaal, onder andere over de (Amerikaanse) ‘tradwives’, en de invloed van social media op hoe met name jonge mannen over vrouwen denken, zich zelfs bedreigd voelen door vrouwen. We moeten dus alert blijven en dit soort zaken durven benoemen.