Western 16 maart

Film Western

16 maart om 8:00 pm – 10:00 pm

€7

Op zaterdag 16 maart vertoont Filmwerf de film Western van Valeska Grisebach. Een western die geen western is, maar zo wel mag heten. Een film waarbij de acteurs allen amateurs zijn.

Vanaf het begin hangt er in ‘Western’ een vreemde dreiging in de lucht, een sfeer van wantrouwen. Een man komt diagonaal aanlopen over een plein. Het begin van een klassieke western.

Alle elementen van een klassieke western zijn in de film dan ook aanwezig: een grens, een groepje mensen die die ‘frontier’ komt verleggen, de strijd die ontstaat tussen waardensystemen, fascinatie voor het nieuwe en het onbekende, verlangen, maar ook wantrouwen, vooroordelen, weemoed, angst én een eenling die nergens bij hoort.

Deze ‘lonely rider’ heet in de film Meinhard. Met zijn gegroefde gezicht straalt hij zowel kracht als zwakte uit. Meinhard is één van de Duitse werklieden die in het zuidwesten van Bulgarije neerstrijkt om in de zinderende hitte een kleine waterkrachtcentrale te bouwen. Dit vreemde Bulgaarse land en zijn adembenemende landschap maakt een gevoel voor avontuur los bij de mannen. Maar gelijktijdig worden ze geconfronteerd met hun eigen vooroordelen en wantrouwen tegenover de lokale bevolking ten gevolge van de taalbarrière en de cultuurverschillen. Al snel loopt het uit op een confrontatie wanneer de werklieden herkenning en erkenning door de lokale bevolking opeisen.

Vleska Grisebach: “Westerns gaan nooit alleen over schietpartijen, het is altijd een regie van gezichten. Gezichten die geen emoties mogen tonen, terwijl er zoveel emoties achter schuil gaan. Dat vind ik er zo mooi aan.”

Regie: Valeska Grisebach

Bulgarije, Duitsland, Oostenrijk, 2017

Drama

121min

Klik hier voor de trailer.

Reserveer nu

Plaats een reactie