„Wij Ooststellingwervers kunnen trots zijn op onszelf én op elkaar”

In de raadszaal van het gemeentehuis in Oosterwolde is dinsdagmiddag 4 juli de expositie ‘Dit zijn wij, Ooststellingwervers’ geopend. Het is een mozaïek bestaande uit zo’n 140 portretten van Ooststellingwervers. „We krijgen een kijkje in de hoofden van hen. Iedereen is anders. Iedereen maakt de wereld op een andere manier mee. En toch zijn we allemaal hetzelfde, mens, Ooststellingwerver”, zo reageerde burgemeester Jack Werkman.

Samen met Martina Hladikova uit Oosterwolde, de kunstenares die het project heeft begeleid, verrichtte hij onder toeziend oog van vele belangstellenden de openingshandeling. Na het doorknippen van het lint konden alle aanwezigen het eindresultaat van het project bewonderen. Het maakte overduidelijk indruk. „Wat is dit mooi”, zegt Lesley Oostra. Haar portret ontdekt ze ergens in de bovenste rij, maar dat is volgens deze deelnemer uit Langedijke zeker niet het belangrijkste. „De verbinding, tussen iedereen en alle dorpen, ik vind het fantastisch.”

Het project is ruim een jaar geleden van start gegaan. Het idee was afkomstig van Hladikova. Kunstwerfplaats, de werkgroep van Stichting Kunstwerf waar zij deel van uitmaakt, ging samen met haar aan de slag om het project vorm te geven. Door een bijdrage uit Het Fonds kon het project gefinancierd worden, met als kers op de taart de expositie in de raadszaal.

Collage

Begin vorig jaar werden alle inwoners van Ooststellingwerf uitgenodigd om te vertellen over zichzelf door in beeld uit te drukken wat bij ze past en daarmee wie ze zijn. Met behulp van een schaduwbeeld werd het profiel van elke deelnemer geschetst. Binnen dat profiel werd een collage gemaakt. „Een fantastische techniek”, aldus Hladikova. Je hoeft er namelijk niets voor te kunnen en kan er alles mee zeggen.”

„Zo creatief ben ik inderdaad niet”, bekent deelnemer Willy Huisman uit Oosterwolde. „Maar doordat we in kleine groepjes aan de slag gingen, was de drempel niet zo hoog.” De workshops die in diverse dorpen in Ooststellingwerf zijn verzorgd, zijn volgens Hladikova heel bijzonder verlopen. „Het proces heeft mij echt verwonderd. Heel geconcentreerd ging iedereen opzoek naar zichzelf. Wie ben ik? Wat past bij mij? Nog steeds ben ik onder de indruk van het verloop van de workshops.”

Gelijkwaardig

In totaal hebben zo’n tweehonderd inwoners aan het project deelgenomen. Van kinderen van de basisscholen De Riemsloot en De Toekan tot gepensioneerden, evenals specifieke doelgroepen, zoals nieuwkomers en Oekraïners die tijdelijk in onze gemeente verblijven. Binnenkort volgt nog een workshop met het college van burgemeester en wethouders. Deze portretten worden ook nog aan het mozaïek toegevoegd.

In de raadszaal hangen nu 137 portretten en de overige portretten die zijn gemaakt, hangen in het gebouw van Stichting Scala (De Kompaan) en het dorpshuis van Makkinga. Elk portret is op dezelfde manier gepresenteerd. „Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat we, hoe verschillend ook, in wezen allemaal gelijkwaardig zijn. Iedereen leidt een ander leven, maar we zijn allemaal evenveel waard”, aldus Hladikova.

Kleurrijk

Het was voor de deelnemers niet alleen een zoektocht naar zichzelf, ze werden tijdens het proces ook nieuwsgierig naar elkaar. Hierdoor ontstonden tijdens de workshops mooie gesprekken. „Ik vond het leuk om te horen wat anderen denken. En het heeft een heel mooi kleurrijk geheel opgeleverd”, zegt Jurgen Faber uit Oosterwolde.

Ook de burgemeester was onder de indruk van het mozaïek van portretten in de raadszaal. „Een wand vol met mensen die meetellen, die meedoen, in al hun verscheidenheid. Waarin we zien hoe belangrijk het is om oog te hebben voor elkaar, voor wie de ander is. En waarin we samenkomen. Wij Ooststellingwervers kunnen trots zijn op onszelf. En op elkaar.”

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.