Kunstwerf viert 15-jarig bestaan met vrijwilligers

Stichting Kunstwerf bestaat vijftien jaar. Dit jubileum is zaterdagmiddag gevierd met alle vrijwilligers. Ze kregen bij horecagelegenheid In Kannen en Kruiken drie verschillende workshops aangeboden. „Hartstikke leuk”, aldus Klaasje Bouma, één van de bijna veertig vrijwilligers. „Niet alleen het creatief bezig zijn, maar vooral ook het kennismaken met de andere vrijwilligers.”

Stichting Kunstwerf bestaat uit verschillende werkgroepen: Alles Rondom Taal (literatuur), Kunstwerfplaats (beeldende kunst), Filmwerf (film), Cultuurwerf (lezingen en cursussen) en Muziekwerf (muziek). Aan iedere werkgroep zijn vrijwilligers verbonden. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Kunstwerf kwamen ze zaterdag allemaal samen om elkaar te ontmoeten. „Ze maken allemaal onderdeel uit van een groter geheel. Met elkaar dragen we Kunstwerf en dat al vijftien jaar lang. Goed om eens bij stil te staan en zeker ook iets om trots op te zijn”, aldus Margreet Spaa, voorzitter van Kunstwerf.

Vrijwilliger Steve Bergsma, verbonden aan de werkgroep Muziekwerf, kan zich volledig in de woorden van de voorzitter vinden. „Een stichting met zoveel verschillende afdelingen en samen houden ze alles al zo lang draaiende. Indrukwekkend.”

 

Bootje

Het begon allemaal vijftien jaar geleden met het te water laten van een zeilbootje in Het Wykje. Het symboliseerde die nieuwe koers die de kunst en cultuur in de gemeente zou gaan varen. Aan het roer stonden de bestuursleden Theo van Gilst, Hans Brandsma en Francine Gramsma, met daarbij Janou Sipsma als coördinator. In 2007 werd Plaatselijk Belang Oosterwolde opgeheven en het viertal was bang dat er hierdoor een leegte zou ontstaan op het gebied van het kunstklimaat in de Stellingwerven. De reden om Stichting Kunstwerf op te richten met als ideaal om middels kunst mensen te verbinden en te activeren.

 

Resultaat

Met succes. In de afgelopen vijftien jaar zijn er tientallen projecten ontplooid. Zo zijn er meer dan vijftig exposities gehouden, wordt jaarlijkse de Kunstroute Ooststellingwerf georganiseerd en vonden er vele lezingen, literaire avonden, workshops, voorstellingen, filmavonden en muzikale optredens plaats. Theo van Gilst is nog altijd als vrijwilliger bij Cultuurwerf betrokken en was ook zaterdag van de partij. „Vanaf de start is Kunstwerf geleidelijk gegroeid tot wat het nu is. Door het opzetten van de verschillende werkgroepen zijn we in staat om een verscheidenheid aan activiteiten aan te bieden voor verschillende doelgroepen. Daarbij blijven we ons vernieuwen en tonen we onze veerkracht. Denk aan de themamaand die door de werkgroepen samen wordt opgezet. En we hebben na de coronatijd en de sluiting van De Zon een geweldige herstart gemaakt. Chapeau!”

 

Workshops

De vrijwilligers werden voor al hun inzet zaterdag uitgebreid in het zonnetje gezet. Onder het thema ‘Tijd en ritme’ kregen ze allemaal drie korte workshops aangeboden. ‘Gedichten maken’ werd verzorgd door taaldocent Elizabeth Bergsma, Moustapha Seck leerden de vrijwilligers djembé spelen en onder leiding van beeldend kunstenaar Leidy Vonk werden schilderwerkjes gemaakt. Na afloop was er nog tijd om onder het genot van een borreltje na te praten en nader kennis met elkaar te maken. „Een zeer geslaagde middag”, aldus Marjolein Spitteler, coördinator van Stichting Kunstwerf. „Het is fantastisch dat we er de afgelopen jaren met elkaar in zijn geslaagd om kunst een brede plek binnen de gemeenschap te geven.”

 

Toekomst

Mede door het succes van de afgelopen jaren, ziet het huidige bestuur van Kunstwerf de komende jaren met vertrouwen tegemoet. „Vooral ook door het feit dat de verschillende werkgroepen zo goed met elkaar samenwerken”, zegt de voorzitter. „Iedereen is zo enthousiast om samen bijvoorbeeld een themamaand op te pakken, dat is gewoon geweldig”, vult de coördinator aan.

Eén van de wensen voor de toekomst is het hebben van een eigen plek voor Kunstwerf. „Zodat we nog veel zichtbaarder worden in de samenleving”, aldus de voorzitter.