Schrijver Tommy Wieringa maakt indruk met verhaal over Oekraïne

De bekende schrijver Tommy Wieringa was dinsdagavond op uitnodiging van Alles Rondom Taal, een werkgroep van de Stichting Kunstwerf, te gast in de aula van het Stellingwerf College in Oosterwolde. Zo’n 135 bezoekers luisterden geboeid naar zijn verhaal dat verrassend genoeg vooral ging over de oorlog in Oekraïne en niet zozeer over zijn nieuwste boek ‘Nirwana’.

Aanvankelijk zou de literaire avond in het teken van ‘Nirwana’ staan. Dit indrukwekkende epos verscheen afgelopen september. Tijdens de lezing kwam het boek wel ter sprake, maar het verhaal van de schrijver draaide vooral om het project ‘Protect Oekraine’. Samen met zijn goede vriend schrijver Jaap Scholten is hij al een paar keer afgereisd naar Oekraïne om hulp te bieden.

De Stichting ‘Protect Oekraine’ zamelt in Nederland terreinwagens, medische materialen en beschermende spullen, zoals helmen en slaapzakken, in. Deze goederen worden vervolgens in konvooi naar Oekraïne gebracht. Wieringa nam de aanwezigen mee op deze reizen. „Hij vertelde aan één stuk door. Zo boeiend dat je het direct helemaal meebeleefde”, zo reageerde Philomène Bloemhoff van de werkgroep Alles Rondom Taal na afloop.

Door het boek ‘Nirwana’ verdiepte de schrijver zich eerder al in de situatie in Oekraïne. De grootvader van de hoofdpersoon uit dat boek vocht in de oorlog aan Duitse zijde aan het front, onder andere in Oekraïne. Wieringa deed er veel onderzoek naar. Momenteel werkt hij aan een volgend boek wat vooral geïnspireerd is op zijn huidige bezoeken aan Oekraïne. „Dit nieuwe boek is nog lang niet klaar, maar hij las er wel al stukjes uit voor”, vertelt Bloemhoff. Ook werd voorgelezen uit ‘Nirwana’.

Dit boek kon in de pauze en na afloop bij een standje van Bruna worden gekocht. Wieringa nam uitgebreid de tijd om het boek te signeren en vragen te beantwoorden. Daarnaast hield hij een collecte om geld in te zamelen voor ‘Protect Oekraine’. Velen deden een donatie. „Het is al met al een heel bijzondere avond geworden”, aldus Bloemhoff. „Meer dan geslaagd.”

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.